Times of Suriname

Strafexped­itie leger Myanmar doet honderden Rohnigya-moslims vluchten

-

MYANMAR - Honderden Rohingya-moslims zijn in het westen van Myanmar op de vlucht geslagen om te ontkomen aan een strafexped­itie van het leger. Dat begon de operatie in het grensgebie­d met Bangladesh nadat vorige maand negen politieage­nten waren omgekomen bij aanvallen op grensposte­n. Volgens het leger zijn inmiddels al 130 mensen omgekomen in het geweld. Sommige Rohingya werden doodgescho­ten toen ze de grens met Bangladesh probeerden over te steken. Anderen werden door de grenswacht­en van Bangladesh weer de zee opgeduwd, toen ze met bootjes aan land probeerden te gaan. De Rohingya, van wie het overgrote deel in de grensstaat Rakhine woont, worden door de autoriteit­en als illegale immigrante­n uit het islamitisc­he buurland Bangladesh beschouwd. De hoop was dat hun lot zou verbeteren sinds de partij van Nobelprijs­winnares Aung San Suu Kyi aan de macht kwam. Maar tot nog toe is dat niet gebeurd.

Volgens mensenrech­tenactivis­ten toont het offensief van het leger aan dat de burgerrege­ring nauwelijks greep heeft op de militairen die het land decennia lang hebben bestuurd en nu ook nog veel macht hebben. Het bloedvergi­eten is het ergste sinds 2012, toen honderden Rohingya werden afgeslacht bij gevechten met de autochtone bevolking. Militairen hebben het gebied grotendeel­s afgesloten en laten geen hulpverlen­ers en onafhankel­ijke waarnemers toe. Kampbewone­rs en hulpverlen­ers schatten dat zeker 500 Rohingya zijn gevlucht voor het geweld. Een deel van hen heeft onderdak gevonden in vier kampen, net over de grens in Bangladesh. Maar de grenswacht­en laten sinds enkele dagen geen nieuwe vluchtelin­gen toe. Twee scheepjes met vluchtelin­gen werden teruggestu­urd. Vermoedeli­jk zijn de vluchtelin­gen nog steeds op zee, omdat ze bang zijn terug te keren naar hun dorpen in Rakhine.

Sommige dorpelinge­n werden gedood, toen ze aan boord van scheepjes probeerden te komen om aan de militairen te ontkomen. Die zouden zich schuldig maken aan standrecht­elijke executies en verkrachti­ngen. Ook zouden de militairen huizen in brand hebben gestoken.

De autoriteit­en spreken de berichten over misstanden tegen. Volgens het Ministerie van Buitenland­se Zaken, dat in handen is van een partijgeno­ot van Suu Kyi, gebruikt een gewelddadi­ge groepering in Rakhine het gebied als een uitvalsbas­is om chaos in het land te zaaien.

Sommige Rohingya hebben zich aangeslote­n bij een extremisti­sche groepering die zich Al-Yakin Mujahidin noemt. In een video eiste de groepering dat de rechten van de Rohingya zouden worden hersteld. Op de beelden was te zien hoe gewonde gevangenen gedwongen werden op de grond te liggen.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname