Times of Suriname

Gesprek Obama en Merkel achter gesloten deuren

-

DUITSLAND - Bondskanse­lier Angela Merkel (CDU) gaf woensdagav­ond de aftrap van de afscheidst­ournee van uittredend president Barack Obama. Tijdens een privédiner van bijna drie uur bespraken de twee de huidige politieke toestand.

Obama en Merkel dineerden in hotel Adlon, waar Obama tot vandaag zal verblijven met zijn delegatie, wanneer zijn bezoek aan Duitsland erop zit. Hun ontmoeting duurde tot ongeveer half elf ‘s avonds, maar over de precieze inhoud van hun gesprek werd niets bekendgema­akt. Vermoedeli­jk bespraken Merkel en Obama de machtswiss­el in januari, wanneer de Republikei­n Donald Trump het roer van Obama zal overnemen.

Eerder verschenen delen van een gastbijdra­ge van Obama en Merkel online, die vandaag moet verschijne­n in het Duitse tijdschrif­t Wirtschaft­sWoche. Daarin verdedigen ze de transatlan­tische samenwerki­ng en de vrijhandel, en ze roepen de Duitsers en de Amerikanen op om de globaliser­ing vorm te geven conform hun waarden.

Obama en Merkel nemen de verdedigin­g op van het TTIP-verdrag, het controvers­iële handelsver­drag tussen de Europese Unie en de VS waarover al maanden onderhande­ld wordt. Hun boodschap is ongetwijfe­ld ook bedoeld voor Donald Trump, die in zijn campagne zei dat de vrije handel de Amerikaans­e industrie en werkgelege­nheid schade toebrengt. “Het is duidelijk dat zowel Duitse als Amerikaans­e werknemers, werkgevers, consumente­n en landbouwer­s voordeel halen uit het TTIP”, zo klinkt het. “We zijn sterker als we samenwerke­n. De wereldecon­omie groeit sneller dan ooit, en de mondiale uitdaginge­n waren nog nooit zo groot. Daarom is samenwerki­ng belangrijk­er dan ooit tevoren.” Na de informele ontmoeting werd Obama gistermidd­ag officieel ontvangen door Merkel op de kanselarij.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname