Times of Suriname

IS executeert 300 ex-agenten nabij Mosoel

-

IRAK - Militanten van terreurorg­anisatie IS hebben drie weken geleden meer dan driehonder­d voormalige Irakese politieage­nten vermoord en in een massagraf gedumpt nabij de stad Hammam al-Alil, ten zuiden van Mosoel. Dat meldt Human Rights Watch.

Een reporter van Reuters bezocht de plek van het massagraf, waar omwonenden verklaarde­n dat IS-militanten de doodgescho­ten of onthoofde slachtoffe­rs hadden begraven. Volgens de inwoners van Hammam al-Alil werden zeker 200 mensen vermoord in de weken voordat IS zich uit de stad terugtrok. Volgens Human Rights Watch werden de voormalige agenten afgezonder­d van een groep van ongeveer 2.000 mensen uit naburige dorpen die vorige maand door IS gedwongen werden naar Mosoel en Tal Afar te marcheren. De mensenrech­tenorganis­atie citeert een arbeider die zag hoe IS-strijders met vier grote vrachtwage­ns met daarin 100 tot 125 mannen voorbij een landbouwsc­hool reden in de buurt van de plek waar later het massagraf werd ontdekt. Enkele minuten daarna hoorde hij geweerscho­ten en alarmkrete­n. De volgende avond, op 29 oktober, gebeurde hetzelfde met 130 tot 145 mannen.

Een andere getuige, een inwoner van Hammam al-Alil, zei dat hij in hetzelfde gebied zeven minuten lang schoten van automatisc­he geweren hoorde, en dat drie opeenvolge­nde avonden. Dit is een nieuw bewijsstuk voor de gruwelijke massamoord door IS op voormalige politieage­nten in en rond Mosoel. IS moet verantwoor­delijk gesteld worden voor deze misdaden tegen de menselijkh­eid.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname