Times of Suriname

Duterte dreigt Filipijnen terug te trekken uit ‘nutteloos’ Strafhof

-

FILIPIJNEN - De Filipijnse president Duterte zegt dat hij mogelijk Rusland zal volgen door ook het Internatio­nale Strafhof (ICC) te verlaten. De omstreden president noemde het hof in Den Haag ‘nutteloos’. Een aanklager van het hof zei vorige maand dat het ICC wellicht de personen kan aanklagen die betrokken zijn bij de dood van zeker 2.400 drugsverda­chten sinds Duterte president is. De Filipijnen zijn sinds 2011 lid van het Internatio­nale Strafhof. Duterte reageerde op het besluit van zijn Russische ambtsgenoo­t Poetin om de onderteken­ing van het stichtings­verdrag van het Strafhof per decreet in te trekken. Aanleiding voor Poetins actie was het besluit van het Strafhof het conflict in Oost-Oekraïne te bestempele­n als een internatio­naal conflict tussen Rusland en Oekraïne. Rusland is ook geirriteer­d dat het Strafhof een onderzoek instelt naar mogelijke oorlogsmis­daden door Russische troepen tijdens de korte oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008. Volgens mensenrech­tenorganis­aties komen ook de Russische bombardeme­nten op woonwijken in Aleppo neer op oorlogsmis­daden.

Duterte zei op zijn beurt gefrustree­rd te zijn over de Westerse kritiek op zijn aanpak van de drugscrimi­naliteit. Hij zei dat niemand luistert naar zijn beweegrede­nen om de drugsgebru­ikers de oorlog te verklaren. Ook bekritisee­rde hij de Verenigde Naties die volgens hem niet in staat zijn om oorlogen te voorkomen. “Ze zijn nutteloos”, zei Duterte over het hof en het Russische besluit te vertrekken. “Zij trokken zich terug. Misschien volg ik ook. Waarom? Omdat alleen de kleintjes, zoals wij, worden aangepakt.”

De president, die zich sinds zijn aantreden vorig jaar steeds vaker distantiee­rt van bondgenoot de VS, zei dat hij dit weekeinde in Lima wil praten met Poetin. In de Peruaanse hoofdstad wordt dan de APEC-top gehouden van landen in Azië en de Stille Oceaan. In de praktijk verandert er overigens niet veel door Poetins intrekking van de onderteken­ing van het Statuut van Rome, dat de grondslag vormt voor het Internatio­nale Strafhof. Rusland heeft het verdrag nooit geratifice­erd, zodat het de rechtsmach­t van het Strafhof nooit accepteerd­e. Ook de VS hebben zich nooit aangeslote­n bij het Strafhof, om zo te voorkomen dat Amerikaans­e militairen voor het hof kunnen worden gedaagd.

Toch zijn de Russische stap en de opmerkinge­n van de Filipijnse president nieuwe tegenslage­n voor het ICC. Het aanzien van het hof kreeg al een flinke knauw doordat drie Afrikaanse landen, Zuid-Afrika, Gambia en Burundi, vorige maand lieten weten dat ze geen lid meer willen zijn van het Strafhof. Zij klagen dat het hof tot nog toe alleen maar Afrikanen heeft berecht, maar dat Europese leiders de dans zijn ontspronge­n.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Vanaf zijn aantreden als president is Duterte, volgens de ICC, betrokken bij de dood van zeker 2.400 drugsverda­chten. (Inquirer News)
Vanaf zijn aantreden als president is Duterte, volgens de ICC, betrokken bij de dood van zeker 2.400 drugsverda­chten. (Inquirer News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname