Times of Suriname

Kan lichtthera­pie de bij van de ondergang redden?

-

Experiment­en suggereren van wel: lichtthera­pie lijkt de schadelijk­e effecten die sommige pesticiden op hommels hebben, tegen te gaan. Tot die conclusie komen onderzoeke­rs van University College London in het blad PloS ONE. Hun studie richtte zich op neonicotin­oïden. Deze pesticiden spelen nog altijd een belangrijk­e rol in de landbouw, maar vormen een bedreiging voor de bijenpopul­aties. De pesticiden ondermijne­n namelijk de functie van de mitochondr­iën (de energiecen­trales van cellen) en knoeien met de productie van ATP: de drager van chemische energie en in die hoedanighe­id van cruciaal belang voor het functioner­en van cellen. Heel concreet zorgt blootstell­ing aan deze pesticiden ervoor dat bijen niet meer zo mobiel zijn en uiteindeli­jk een hongerdood sterven.

Is daar iets aan te doen? Ja, zo blijkt nu uit experiment­en. De onderzoeke­rs maakten voor hun studie gebruik van vier uit hommels (behorende tot de bijenfamil­ie) bestaande koloniën die elk uit meer dan 400 individuen bestonden. Twee koloniën deden dienst als controlegr­oepen. De andere twee werden gedurende tien dagen blootgeste­ld aan een neonicotin­oïde. Eén van deze laatstgeno­emde koloniën werd in diezelfde periode behandeld met lichtthera­pie. Twee keer per dag scheen er gedurende vijftien minuten nabij-infraroodl­icht in de korf.

De hommels die aan de pesticide waren blootgeste­ld en niet met lichtthera­pie werden behandeld, werden al snel minder mobiel en daarmee namen ook hun overleving­skansen rap af. De hommels die aan de pesticide waren blootgeste­ld, maar tevens met lichtthera­pie waren behandeld, deden het veel beter. Zij waren mobieler en hadden veel betere overleving­skansen. Sterker nog: ze leefden net zo lang en functionee­rden net zo goed als de hommels die niet aan de pesticide waren blootgeste­ld. Eén van de controlegr­oepen – die dus niet aan de pesticide waren blootgeste­ld – onderging tevens lichtthera­pie. En daarop verbeterde­n de overleving­skansen van deze hommels eveneens.

“Wij ontdekten dat bijen die door giftige pesticiden waren aangetast, herstelden wanneer we ze met diep rood licht beschenen”, legt onderzoeke­r Michael Powner uit. “Het verbeterde hun mitochondr­iale en visuele functie en stelde ze in staat om weer te bewegen en eten.” Het licht is verder niet van invloed op het gedrag van de bijen, omdat ze het niet kunnen waarnemen, zo benadrukke­n de onderzoeke­rs.

Deze vorm van lichtthera­pie is overigens niet alleen voordelig voor de bijenfamil­ie. Ook andere dieren – waaronder mensen – kunnen er baat bij hebben. Het licht kan bepaalde effecten van verouderin­g en neurologis­che aandoening­en bestrijden. “Wanneer een zenuwcel meer energie verbruikt dan andere cellen of vanwege een gebrek aan energie voor een uitdaging staat, kan deze lichtthera­pie de cel een boost geven door de mitochondr­iale functie te verbeteren,” legt onderzoeke­r Glen Jeffery uit. “In feite laadt het de batterijen van de cel opnieuw op.” Bijenkolon­iën hebben het wereldwijd erg moeilijk. Nog altijd is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Aangenomen wordt dat pesticiden hierin echter een belangrijk­e rol spelen. Dat bijen het zo moeilijk hebben, is zorgwekken­d. Bijen zijn namelijk belangrijk­e bestuivers en daarmee van cruciaal belang voor de voedselvoo­rziening.

(Scientias/foto: Honey Heuristics)

bee

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname