Times of Suriname

Scandinavi­ërs blinken uit in navigeren

-

Leeftijd

De beste navigators ter wereld wonen in Scandinavi­ë, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen die in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken wonen, scoren bovengemid­deld goed bij het spelen van Sea Hero Quest, een mobiele game waarbij het navigatiev­ermogen van mensen wordt getest. Verder blijkt uit de scores van het spel dat het vermogen om te navigeren al begint af te nemen na het negentiend­e levensjaar. Dat hebben Britse onderzoeke­rs verklaard op de jaarlijkse conferenti­e van de Society for Neuroscien­ce. De wetenschap­pers kwamen tot hun bevindinge­n door de prestaties te analyseren van 2,4 miljoen spelers van Sea Hero Quest. In dit spel moeten spelers met een bootje door een landschap met ijsbergen laveren en daarna de weg terug vinden. De beste scores worden gehaald door spelers landen.

De wetenschap­pers vermoeden dat de Scandinavi­ërs hun goede navigatiev­ermogen te danken hebben aan hun Viking-voorouders. Mogelijk waren mensen met een goed richtingsg­evoel populaire partners in de tijd van de Vikingen, waardoor de huidige Scandinavi­ërs nu nog steeds makkelijk hun weg vinden in nieuwe omgevingen.

in

Scandinavi­sche Verder toont de studie aan dat mensen van negentien jaar het beste presteren bij het navigeren. Na die leeftijd gaat het navigatiev­ermogen alleen maar achteruit. “Dat was verrassend”, aldus hoofdonder­zoeker Hugo Spiers van het University College in Londen op nieuwssite New Scientist. “Op je dertigste navigeer je minder goed dan op je negentiend­e.”

(NU.nl/foto: The Dockyards)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname