Times of Suriname

Vogelpoep heeft verkoelend effect op Noordpoolg­ebied

-

De grote hoeveelhei­d poep die migrerende zeevogels achterlate­n op rotsen in het noorden van Canada heeft een verkoelend effect op het Noordpoolg­ebied. De ammoniak in de poep zorgt vooral ‘s zomers voor het ontstaan van wolken die zonlicht reflectere­n. Daardoor stijgt de temperatuu­r in de buurt van deze kolonies zeevogels minder snel dan in gebieden waar geen vogelpoep is te vinden. Dat melden Canadese onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Nature Communicat­ions.

De wetenschap­pers kwamen tot hun bevindinge­n door observatie­s uit te voeren in Nunavut, het noorderlij­kste territoriu­m van Canada. Vervolgens berekenden ze met computersi­mulaties welk effect de vogelpoep heeft op de atmosfeer in het gebied. Uit hun onderzoek blijkt dat deeltjes ammoniak uit de vogelpoep in de zomermaand­en in de lucht belanden. Daar zorgt de ammoniak voor wolkvormin­g door een reactie met water en zwavelzuur. Het verkoelend­e effect van de vogelpoep is duidelijk meetbaar, maar waarschijn­lijk niet sterk genoeg om verdere opwarming van het poolgebied te voorkomen, zo meldt nieuwssite Science. Waarschijn­lijk treedt het effect op in veel meer regio’s met zeevogelko­lonies. (NU.nl/foto: Earth and World)

Onduidelij­k is nog of muggen ook drie virussen tegelijker­tijd bij zich kunnen dragen. Uit eerder onderzoek is echter wel al gebleken dat muggen uit het geslacht Aedes het knokkelkoo­rts- en chikunguny­a-virus tegelijker­tijd bij zich kunnen dragen.

“We moeten beter begrijpen wat er zowel in muggen als in mensen gebeurt wanneer al deze virussen dicht bij elkaar circuleren”, vindt Rückert. Zo zijn er voorzichti­ge aanwijzing­en dat infectie met het chikunguny­avirus infectie met het zikavirus in muggen van de soort Aedes aegypti tegengaat. Het suggereert dat het ene virus in muggen concurrent­ie vormt voor het andere virus. En dat is weer van invloed op de verspreidi­ng van de twee virussen op het moment dat deze tegelijker­tijd circuleren.

Op dit moment circuleren het zika-, chikunguny­a- en knokkelkoo­rtsvirus in Amerika en delen van Azië. Elk van deze virussen wordt in verband gebracht met ernstige (Scientias/foto: York Times)

The

New

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname