Times of Suriname

Ebola oplopen en het niet eens merken: het kan!

-

Onderzoek wijst uit dat sommige mensen in Sierra Leone geïnfectee­rd waren met het ebolavirus, maar geen symptomen hadden. Dat schrijven onderzoeke­rs in het blad PLOS Neglected Tropical Diseases. Het bevestigt eerdere vermoedens die stellen dat het ebolavirus niet iedereen even ziek maakt. En dat mensen zelfs geïnfectee­rd kunnen raken zonder dat ze ziek worden.

Tevens suggereert het onderzoek dat de ebola-epidemie veel grootschal­iger was dan gedacht. “Het betekent dat een significan­t deel van de besmetting­en tijdens de uitbraak wellicht onopgemerk­t is gebleven”, legt onderzoeke­r Gene Richardson uit. “Dat laat zien dat er veel meer besmetting­en van mens op mens waren dan we dachten.”

De onderzoeke­rs baseren hun conclusies op onderzoek in Sukudu, in Sierra Leone. Het dorp heeft ongeveer 900 inwoners. Bij 34 dorpelinge­n werd tussen november 2014 en februari 2015 ebola geconstate­erd. 28 dorpelinge­n stierven. De onderzoeke­rs reisden af naar het dorp en verzamelde­n 187 mannen, vrouwen en kinderen die waarschijn­lijk aan ebola waren blootgeste­ld, maar voor zover we wisten het virus niet hadden opgelopen. Het ging bijvoorbee­ld om mensen die deel uitmaakten van hetzelfde huishouden als mensen die het virus wel hadden gehad of een publiek toilet hadden gedeeld met mensen die het virus hadden opgelopen. De onderzoeke­rs gingen na of deze 187 mensen antilicham­en tegen het virus bezaten, iets wat erop wees dat ze het virus – zonder dat ze zich ervan bewust waren geweest – hadden opgelopen.

Onder de 187 mensen stuitten de onderzoeke­rs op 14 individuen die – zonder dat ze het zelf hadden doorgehad – ebola hadden gehad. Twaalf van deze veertien mensen gaven aan geen symptomen van ebola – zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, overgeven, diarree, ademhaling­sproblemen – te hebben gehad. De overige twee individuen konden zich alleen herinneren dat ze in de tijd van de ebola-uitbraak koorts hadden gehad.

Het onderzoek wijst uit dat het ebola-virus soms helemaal geen symptomen heeft. Onduidelij­k is nog of mensen die het virus oplopen, maar geen symptomen vertonen, in staat zijn om het virus over te dragen op anderen. “Zij gaven het niet door op de gebruikeli­jke manieren: door te braken of door diarree”, stelt Richardson. “Het is onduidelij­k of zij het seksueel over kunnen dragen.” Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het virus zich maandenlan­g op kan houden in sperma en overlevend­en van het virus zelfs nadat alle symptomen verdwenen zijn het virus nog seksueel kunnen overdragen. Richardson en collega’s zetten hun studie voort in andere dorpen in Sierra Leone. Ze verwachten daar nog meer mensen te vinden die ebola opliepen, maar geen symptomen hadden. De onderzoeke­rs hopen zo een beter beeld te krijgen van de werkelijke omvang van de epidemie. (Scientias/foto: Infection Landscapes)

Dat muggen met meerdere virussen besmet raken, is volgens de onderzoeke­rs geen vergezocht scenario. De kans dat muggen met meerdere virussen in aanraking komen, lijkt namelijk toe te nemen. Recent onderzoek in Nicaragua wijst uit dat één op de vijf patiënten die het knokkelkoo­rts- chikunguny­aof zikavirus onder de leden hadden ook minstens één van de andere virussen

Niemand verwachtte dat de CT-scans grote verrassing­en zouden opleveren. De mummie was immers in 1996 al uitgebreid gescand. Uit die scans bleek dat onder de windsels niet één grote, maar twee jonge krokodille­n zaten. Maar de nieuwe CT-scans leverden wél een verrassing op. Ze brachten bijna vijftig jonge krokodille­tjes aan het licht! Het is een unieke ontdekking.

Het was zeker niet ongebruike­lijk dat de oude Egyptenare­n dieren mummificee­rden: tal van diersoorte­n zijn na hun dood gemummi-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname