Times of Suriname

Mensenbloe­d kan muizenlich­aam verjongen

-

Amerikaans­e wetenschap­pers zijn erin geslaagd om het lichaam van muizen een verjonging­skuur te geven met behulp van menselijk bloedplasm­a. De twaalf maanden oude muizen, gedroegen zich na injecties met bloedplasm­a van jonge menselijke proefperso­nen net zo actief als drie maanden oude muizen. Ook het geheugen van de dieren leek te verbeteren onder invloed van de menselijke bloedvloei­stof. Dat hebben Amerikaans­e onderzoeke­rs van het bedrijf Alkahest bekendgema­akt op de jaarlijkse bijeenkoms­t van de Society for Neuroscien­ce.

Muizen van twaalf maanden zijn qua ouderdom ongeveer vergelijkb­aar met 50 jaar oude mensen. De wetenschap­pers gaven de dieren van middelbare leeftijd bij het experiment twee keer per week injecties met bloedplasm­a van 18 jaar oude menselijke proefperso­nen. Na ongeveer drie weken begon het gedrag van de dieren te veranderen. Ze renden sneller door open ruimtes en leken net zo actief te spelen als jonge muizen. Ook slaagden ze er beter in om de weg te onthouden in een doolhof. Bij onderzoek op de hersenen van de muizen zagen de wetenschap­pers dat er bijzonder veel nieuwe hersencell­en waren gegroeid in hun brein.

De wetenschap­pers kunnen de verjonging van de dieren nog niet goed verklaren. “Het bloed van jonge mensen moet een bepaald stofje bevatten dat ervoor zorgt dat ze jong blijven”, verklaart onderzoeks­ter Victoria Bolotina op nieuwssite New Scientist.

Het is onduidelij­k of het verjonging­seffect ook zal optreden als oudere mensen een bloedtrans­fusie ondergaan met bloed van jonge proefperso­nen. “Daar is tot nu toe alleen anekdotisc­h bewijs voor”, aldus onderzoeks­ter Sakura Minami, die ooit een verjonging­skuur voor mensen hoopt te ontwikkele­n.

(NU.nl/foto: SAGE)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname