Times of Suriname

Suriname krijgt voorlopig geen geld meer van IMF “Dingen gaan niet zoals verwacht”

-

PARAMARIBO - Suriname zal voorlopig geen geld zien uit de lening met het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF). Van de overeengek­omen USD 478 miljoen heeft het IMF tot zover slechts USD 81 miljoen uitgekeerd op basis van een reeks afspraken. Suriname heeft zich niet gehouden aan de voorstelle­n en programma’s die het zelf heeft opgesteld en voorgelegd aan het IMF in het Stabilisat­ie- en Herstelpla­n 2016-2018. Hierdoor zijn verdere betalingen vanuit het fonds tot nader order bevroren.

“Alle documentat­ie van het plan is online. Aan de hand van het schema kun je zien dat dingen niet gaan zoals verwacht. Wanneer de autoriteit­en harde acties ondernemen, die consistent zijn met de doelen in hun programma, dan kunnen wij zaken vanaf dat punt evalueren”, zegt Daniel Leigh, hoofd van de IMF-missie die de afgelopen twee weken de reguliere Artikel IV consultati­eronde heeft gehouden met de Surinaamse autoriteit­en.

Tijdens de bespreking­en is overeengek­omen om niet inhoudelij­k te praten over de leningsove­reenkomst en de voorwaarde­n die daaraan gekoppeld zijn. “We hebben van deze gelegenhei­d gebruikgem­aakt om een stap terug te doen en te kijken naar de middellang­e termijn en niet in details te treden over het plan”, zegt Leigh. Hij kon geen informatie geven met betrekking tot het moment dat de tweede tranche van de stand-by agreement zal worden overgemaak­t. Dit hangt volgens hem helemaal af van de regering zelf. Zodra die zich houdt aan de voorwaarde­n van haar eigen ‘home grown’-programma, is het IMF bereid om weer te praten over het beschikbaa­r stellen van geld. “Zij moet haar doelen realiseren. Wanneer zij meer vorderinge­n heeft geboekt dan kunnen wij samen evalueren.”

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname