Times of Suriname

Illegaal vuurwerk steeds vaker per post verstuurd

-

AMSTERDAM - Steeds meer mensen bestellen gevaarlijk vuurwerk per post. De politie heeft dit jaar al tachtig pakketten onderschep­t, een enorme toename ten opzichte van vorig jaar.

Het gaat om pakketten met illegaal vuurwerk als cobra’s, mortieren en nitraatbom­men. De politie en distributi­ebedrijven voeren zelf controles uit, maar het is ondoenlijk om alle pakketten met mogelijk vuurwerk te controlere­n. Bovendien zijn de controles met scanners of steekproev­en bij de distributi­ebedrijven alles behalve waterdicht. De toename baart het vuurwerkte­am van de politie grote zorgen. “Het is wachten op een massa-explosie”, stelt woordvoerd­er Ad Nieuwdorp tegen het NOS. “Cobra’s zijn te vergelijke­n met een handgranaa­t. Er wordt met die pakketten gegooid, of ze zitten in een busje dat ergens tegen aan botst. Het is wachten op een ongeluk, en als dat gebeurt, dan heb je een groot probleem.”

Het is onduidelij­k hoeveel pakketten illegaal vuurwerk er daadwerkel­ijk jaarlijks naar Nederland worden gestuurd. Maar de politie vreest dat het gaat om vele duizenden pakketten per jaar, vooral uit Tsjechië en Polen. De politie benadert de ontvangers van de ‘foute’ pakketten en probeert zo te achterhale­n waar het illegale vuurwerk vandaan komt. Wie illegaal vuurwerk koopt, in huis heeft of afsteekt, kan een taakstraf of zelfs een celstraf krijgen. De hoogte hangt af van het soort vuurwerk en de hoeveelhei­d.

De roep om een verbod op het afsteken van consumente­nvuurwerk groeide de afgelopen jaren. Een petitie met deze oproep werd vorige jaar door bijna zevenhonde­rd organisati­es onderteken­d. Het gaat vooral om koepels van artsen en verpleegku­ndigen, die elk jaar met de gevolgen van ongelukken met vuurwerk worden geconfront­eerd, en organisati­es die zich inzetten voor het welzijn van kinderen en dieren.

Ook staan er diverse politieke partijen bij de onderteken­aars van het manifest, zoals GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de SGP. Ook lokale afdelingen van de PvdA en D66 hebben zich bij de oproep aangeslote­n. De onderteken­aars zien graag dat het particulie­re afsteken van vuurwerk wordt ingeruild voor grote gemeenteli­jke vuurwerksh­ows op oudejaarsa­vond. De sympathisa­nten vinden dat het vuurwerk in Nederland elk jaar te veel slachtoffe­rs maakt en de openbare orde ontwricht. Bovendien kosten alle problemen en overlast die het vuurwerk genereert de samenlevin­g elk jaar veel geld, bepleiten de onderteken­aars. Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien Nederlande­rs geen vuurwerk meer afsteekt, en slechts één op de acht Nederlande­rs vuurwerk koopt. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname