Times of Suriname

Washington stelt wapenembar­go tegen Zuid-Soedan voor, Moskou verwerpt idee

-

VS - De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondi­gd dat ze aan de VNveilighe­idsraad een wapenembar­go tegen Zuid-Soedan willen voorstelle­n, om massale gruweldade­n tegen te gaan. Rusland liet al weten tegen zo’n embargo te stemmen, terwijl Rusland zich afwachtend opstelt. De VN waarschuwe­n ondertusse­n voor een mogelijke genocide in het Afrikaanse land.

“De VS zullen in de komende dagen een ontwerpres­olutie indienen om een wapenembar­go tegen Zuid-Soedan op te leggen en sancties tegen mensen die zich verzetten tegen een duurzame vrede in het land”, aldus de Amerikaans­e ambassadeu­r bij de VN Samantha Power. De sancties zouden bestaan uit een bevriezing van financiële middelen en een reisverbod.

Power benadrukt nog dat Zuid-Soedan aan de rand van de afgrond staat. “De 13.000 blauwhelme­n in het land hebben de middelen niet om een genocide af te wenden”, aldus Power, die eraan herinnert dat de VN er niet in geslaagd zijn om een volkerenmo­ord tegen te gaan in Srebrenica en in Rwanda. Bovendien weigert de Zuid-Soedanese regering de ontplooiin­g van soldaten van de Afrikaanse Unie. De Russische VN-vertegenwo­ordiger Petr Iliichev noemt een wapenembar­go echter voorbarig. “Het zou geen oplossing betekenen voor het conflict, maar zou integendee­l de relaties tussen de VN en Juba bemoeilijk­en.” Hij vindt het boven onverantwo­ord om op dit moment sancties op te leggen tegen Zuid-Soedanese leiders, omdat er vooruitgan­g wordt geboekt in de gesprekken rond de ontplooiin­g van regionale troepen. De Rus wijst er bovendien op dat het wapenembar­go dat Europa heeft afgekondig­d niet werkt. De speciaal VN-gezant voor de preventie van de genocide Adama Dieng heeft de 15 leden van de V-raad ondertusse­n opgeroepen om zich te verenigen en actie te ondernemen om een embargo af te kondigen, om de verwoesten­de verspreidi­ng van wapens tegen te gaan. “Ik heb ter plaatse gezien dat de etnische haat en het viseren van burgers kunnen escaleren tot een genocide als er niets gebeurt”, aldus de VN-gezant. Bij de Zuid-Soedanese burgeroorl­og zijn sinds 2013 al tienduizen­den doden gevallen en 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. (HLN)

 ??  ?? De blauwhelme­n in Zuid-Soedan. (SBS)
De blauwhelme­n in Zuid-Soedan. (SBS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname