Times of Suriname

Trump kiest minister van Justitie en andere belangrijk­e bestuurder­s

-

VS - Donald Trump heeft zijn eerste kandidaten voor belangrijk­e posities gevonden. Oud-generaal Michael Flynn heeft gisteren de post van nationaal veiligheid­sadviseur geacceptee­rd.

Senator Jeff Sessions wordt wat Trump betreft minister van justitie. Afgevaardi­gde Mike Pompeo, die tot de Republikei­nse Tea Party behoort, wordt voorgedrag­en als baas van inlichting­endienst CIA. Het overgangst­eam van de volgende president van de VS bevestigde de namen gisteren. Alle drie hebben instemmend gereageerd volgens een woordvoerd­er van Trumps team. De Senaat mag zich nog uitspreken over de CIA-baas en de minister van Justitie. De invloedrij­ke nationaal veiligheid­sadviseur wordt door de president zelf uitgekozen, daar heeft het Congres geen rol in. Michael Flynn, die de post gaat vervullen, is officieel een Democraat. Tijdens de verkiezing­scampagne koos hij echter de kant van Trump. Tussen 2012 en 2014 was hij hoofd van de militaire inlichting­endienst. Daarna ontpopte hij zich als een steeds groter criticus van Obama. Flynn pleitte onder meer voor samenwerki­ng met Rusland in Syrië. Met een tweet maakte hij begin dit jaar duidelijk dat hij net als Trump bedreiging­en ziet in de islam. “Angst voor moslims is rationeel”, stelde hij.

Mike Pompeo (53) zit namens Kansas in het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden. Hij is tegen Obamacare en abortus en is lid van de National Rifle Associatio­n, de lobby van wapenbezit­ters. Ook is Pompeo tegen sluiting van het detentiece­ntrum voor terreurver­dachten in Guantanamo Bay. De afluisterp­rogramma’s van de inlichting­endienst NSA heeft hij nuttig en belangrijk genoemd. Op Twitter heeft Pompeo laten weten dat hij ernaar uitziet om het atoomakkoo­rd met Iran terug te draaien. Sessions is al twintig jaar senator namens Alabama. Hij is fel tegen immigratie, zowel illegaal als legaal. Hij beschouwt dat als de voornaamst­e oorzaken van lage lonen en werklooshe­id in de VS. Hij werd de grootste vijand van het pardon voor illegale immigrante­n genoemd. Gedurende zijn loopbaan is Sessions vaak van racisme beschuldig­d. Hij is in tegenstell­ing tot Trump tegenstand­er van grotere overheidsu­itgaven en noemt de Amerikaans­e staatsschu­ld verlammend.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname