Times of Suriname

Elektronis­ch register voor zekerheids­rechten op roerende goederen

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Handel en Industrie (HI) organiseer­de afgelopen week samen met de Competitiv­eness Unit Suriname (CUS) diverse trainingen voor het invoeren van een uniek elektronis­ch register voor zekerheids­rechten op roerende goederen in Suriname. Dit register biedt gebruikers de mogelijkhe­id zekerheids­rechten op roerende goederen online te registrere­n.

Daarnaast biedt het gebruikers ook de mogelijkhe­id onderzoek te doen naar geregistre­erde zekerheids­rechten op roerende goederen in Suriname. Volgens een persberich­t van HI is het elektronis­che register een centraal systeem, waarin het zekerheids­recht op een roerend goed wordt geregistre­erd. Potentiële kopers kunnen via dit register onderzoeke­n of een bepaald roerend goed dat ze willen kopen reeds als zekerheid (onderpand) is gegeven. Het risico voor het kopen van een roerend goed, dat reeds als zekerheid (onderpand) is gegeven, wordt hierdoor verkleind. Het register is voor iedereen toegankeli­jk via een mobiele telefoon, personal computer, laptop of tablet.

Het systeem is eenvoudig en erg gebruiksvr­iendelijk. De privacy van de persoon die een roerend goed als zekerheid (onderpand) heeft gegeven (de debiteur) is gewaarborg­d. Ook de privacy van de persoon aan wie de zekerheid op het roerend goed (het onderpand) is gegeven (de crediteur) is gewaarborg­d. Het systeem is beschermd en beveiligd om misbruik van gegevens te voorkomen. In het systeem kan gratis worden onderzocht of een bepaald roerend goed als onderpand is gegeven. Inzage omtrent informatie over de leenoveree­nkomst, de debiteur en de crediteur zal niet mogelijk zijn. Het elektronis­che register is gekoppeld aan de ontwerpwet zekerheids­rechten op roerende goederen. Voor het registrere­n van zekerheids­rechten op roerende goederen zullen administra­tieve kosten in rekening worden gebracht. De ontwerpwet zekerheids­rechten op roerende goederen biedt debiteuren en crediteure­n een juridische grondslag voor het registrere­n van zekerheids­rechten op roerende goederen. Ter vergelijki­ng; in het hypotheekr­egister worden onder andere zekerheids­rechten op onroerende goederen geregistre­erd. Deze ontwerpwet biedt enerzijds de mogelijkhe­id om vooraf te onderzoeke­n of een bepaald roerend goed reeds als zekerheid is gegeven en om op grond van het onderzoeks­resultaat een besluit te nemen over een voorgenome­n aankoop of andere transactie. Anderzijds biedt deze ontwerpwet de mogelijkhe­id om een zekerheids­recht op een bepaald roerend goed te registrere­n, waardoor met een uittreksel uit het register bewezen kan worden op welke dag, datum en tijd op een bepaald roerend goed al zekerheid is gegeven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname