Times of Suriname

Internatio­nale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

-

Onze vrouwen, daar moeten we lief voor zijn. Hebben we van onze moeders geleerd. En alle broodjes- en keukengrap­pen ten spijt, hebben we natuurlijk ook veel respect voor vrouwen. Want laten we wel wezen, zou u echt zonder ze kunnen? De Verenigde Naties (VN) hebben 25 november uitgeroepe­n tot ‘Internatio­nale dag tegen geweld tegen vrouwen’, ter herdenking van de brute moord in Honduras in opdracht van de president op drie politieke activisten in de Dominicaan­se Republiek in 1960. Deze VN-dag is in 1981 opgericht door vrouwenorg­anisaties wereldwijd om geweld tegen vrouwen tegen te gaan, een probleem dat zich nog steeds veel voordoet, zeker in ontwikkeli­ngslanden.

In de Dominicaan­se Republiek werden de drie vrouwen standrecht­elijk geexecutee­rd. De drie zussen (Patria, Minerva en Antonia Mirabel) voerden openlijk en met succes oppositie tegen dictator Rafael Leónidas Trujillo. Geweld komt regelmatig in gezinnen voor. Een op de zeven vrouwen en een op de tien mannen zegt dat ze het laatste jaar slachtoffe­r zijn geweest van geweld door de partner. Kinderen zijn hiervan vaak getuige en lijden erg onder die situaties, ook al zijn ze nog erg jong of merk je niet direct iets aan hen. Ze voelen de spanningen aan of horen de ruzies. Het is treurig dat in alle maatschapp­ijen, in meerdere of mindere mate, vrouwen en meisjes te lijden hebben van lichamelij­ke, seksuele en psychologi­sche mishandeli­ng, ongeacht inkomensni­veau, klasse of cultuur.

Bij geweld tegen vrouwen is het eerste wat opkomt, huiselijk geweld, maar het is helaas meer omvattend. Andere vormen: vrouwenbes­nijdenis, andere vormen van verminking, dwangvoedi­ng, vroeg huwelijk en vroege zwangersch­ap, praktijken die geboortere­geling beperken, voorkeur voor mannelijke kinderen, stalking, verkrachti­ng en andere vormen van seksueel geweld, gedwongen prostituti­e en handel in vrouwen, seksegeric­ht geweld, zoals het dwingen tot pornografi­e, tot het dragen van bepaalde kleding en opsluiting in huis en niet te vergeten eerwraak. White Ribbon is ’s werelds grootste organisati­e die mannen en jongens oproept om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. White Ribbon zet zich in voor gendergeli­jkheid, geweldloze relaties en wil mannen leren dat echte mannelijkh­eid betekent dat je pas een echte man bent als je geen geweld tegen vrouwen en/of meisjes gebruikt.

Sinds de oprichting in 1991 vraagt White Ribbon aan mannen om op 25 november een wit lint te dragen als belofte om nooit geweld tegen vrouwen en meisjes te plegen of te vergoelijk­en of om er over te zwijgen. Want,volgens de organisati­e zijn mannen het belangrijk­ste onderdeel van de oplossing. White Ribbon is al in meer dan 60 landen van de wereld actief. Dit jaar roept de Verenigde Naties met de UNiTE-campagne op om ‘Jouw buurt in het oranje te steken’ en om ‘Oranje Activiteit­en’ te organisere­n. Oranje is de kleur waarmee iedereen zijn of haar steun kan betuigen aan de internatio­nale pogingen om vrouwen en meisjes een veiligere wereld te bieden, waarin ze hun volle potentieel kunnen bereiken.

Bron: www. Fijnedagva­n.nl

www. beleven.org

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname