Times of Suriname

Uitbuiting vrachtwage­nchauffeur­s door misstanden

-

DEN HAAG - Het toezicht in de transports­ector schiet tekort. Misstanden zoals schijncons­tructies en uitbuiting van vrachtwage­nchauffeur­s kunnen daardoor ongehinder­d voortwoeke­ren.

Dat beeld schetsen vertegenwo­ordigers van zowel werknemers als werkgevers uit de sector gisteren tijdens een hoorzittin­g in de Tweede Kamer “Er zijn amper controles”, zegt Koenders van ‘Chauffeurs­toekomst’. “Er worden alleen waarschuwi­ngen gegeven, maar geen klappen uitgedeeld. De straffen zijn minimaal. Daar wordt om gelachen. De bedrijven hebben er maling aan.”

Volgens Koenders moet er veel beter gehandhaaf­d worden, omdat malafide bedrijven anders het risico van een boete wegstrepen tegen de voordelen van uitbuiting van hun werknemers. “De enige variabele kosten in deze sector zijn de loonkosten. Nu zijn we zo ver afgezakt dat jongens uit de Filipijnen als een soort slaven worden gehouden. Het is schandalig.” Boeve van Transport Logistiek Nederland is het met hem eens dat er te weinig gehandhaaf­d wordt. Maar hij wijst er ook op dat het niet verboden is om je als bedrijf in een van de goedkopere Oost-Europese landen te vestigen, om zo de loonkosten te drukken. “Vijftig procent van de transportw­ereld gaat over de kostprijze­n”, aldus Boeve. “Die zijn in de MOE-landen dertig tot vijftig procent goedkoper. Logisch dat je dan daar je bedrijven inricht.”

(De Telegraaf/ foto: NU)

 ??  ?? Het toezicht in de transports­ector schiet tekort.
Het toezicht in de transports­ector schiet tekort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname