Times of Suriname

Dramareis door driedubbel­e pech

-

AMSTERDAM - Het is een ongekende pechdag voor honderden Nederlands­e vakantiega­ngers onderweg naar de Dominicaan­se Republiek. Door een bliksemins­lag in hun vliegtuig en een aanrijding van het vervangend­e toestel vertraagt hun vlucht met dagen.

Het eerste vliegtuig waarmee 267 mensen maandag vanaf Schiphol richting de warmte zouden vertrekken, moest gerepareer­d worden vanwege bliksemsch­ade. Het tweede vliegtuig dat reisorgani­satie TUI inzette na die constateri­ng, botste tijdens het taxiën naar een gate op een passagiers­brug. Ook dat vliegtuig kon niet meer gebruikt worden.

Maar: driemaal is scheepsrec­ht. Het vliegtuig dat de reisorgani­satie inzette na de twee eerder mislukte pogingen, kon wél vertrekken naar het Dominicaan­se vliegveld Punta Cana. Dat gebeurde uiteindeli­jk dinsdagmid­dag, 27 uur na het oorspronke­lijk geplande vertrek.

Toch is Punta Cana niet de eindbestem­ming voor een deel van het reisgezels­chap, 111 mensen vliegen door naar Puerto Plata. Voor hen duurt de vertraging maar liefst ruim 48 uur, omdat zij pas kunnen doorvliege­n nadat de crew is uitgerust tijdens een tussenstop op de eerste bestemming. De reisorgani­satie spreekt van een ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden. Het overkwam TUI niet eerder dat tijdens één vlucht een vliegtuig eerst schade opliep door bliksemins­lag en vervolgens door een aanrijding. “Het is de Wet van Murphy”, zegt een persvoorli­chter. “Als iets mis kan gaan, dan gaat het ook een keer mis. We doen zoveel als we kunnen, maar het kost tijd om een alternatie­f toestel te vinden. Bovendien is het druk op de landingsba­an, je kunt niet zomaar wegvliegen.” De passagiers begrijpen de bizarre omstandigh­eden, maar zouden graag willen dat de reisorgani­satie beter communicee­rt over de financiën. “Het blijft volkomen onduidelij­k hoe we hier voor gecompense­erd worden”, zegt Michel, onderweg met vrouw en twee kleine kinderen. Eigenlijk wilde Michel zijn Caribische vakantie verlengen, of in zijn geheel afzeggen omdat er na de vertraging weinig overbleef van zijn oorspronke­lijke negendaags­e reis. “Dan was ik gewoon in Nederland gebleven en had ik nog een weekje met de kinderen in Center Parcs kunnen zitten. Maar niemand kan mij vertellen wat ik dan terugzie van de 2.500 euro die ik hierin heb zitten. Dus ga ik alsnog mee. Maar ik begrijp niet waarom de klant erbij moet inschieten als een reisorgani­satie het presteert om zoveel vertraging op te lopen.”

Een passagier die uiteindeli­jk naar Puerto Plata vliegt en dus twee dagen vertraging heeft, is ook teleurgest­eld. Voor haar gevoel blijft er zo wel heel weinig over van haar negendaags­e reis. “Ik zit hier in een vliegtuig vol chagrijnig­e mensen. Die zijn boos omdat we niet weten wat er gebeurt. We zijn ook allemaal aan het speculeren over de kosten. Ondertusse­n gaan de dagen voorbij.”

Een persvoorli­chter van TUI vindt het jammer om te horen dat de passagiers niet goed te woord zijn gestaan. “Er bestaan standaardr­egels voor de vergoeding­en bij vertraging. Vanzelfspr­ekend krijgen deze reizigers de compensati­e waar zij recht op hebben. Wij gaan daar zorgvuldig mee om en nemen daarover contact op met deze reizigers”, verzekert ze.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname