Times of Suriname

Rode Khmer-leiders ook in hoger beroep veroordeel­d tot levenslang

-

CAMBODJA - Twee Rode Khmer-leiders zijn gisteren ook in hoger beroep veroordeel­d tot levenslang. Nuon Chea en Khieu Samphan werden in 2014 ook al veroordeel­d tot deze straf, vanwege oorlogsmis­daden en misdaden tegen de menselijkh­eid. Chea (90) en Samphan (85) waren belangrijk­e leiders tijdens het schrikbewi­nd van Pol Pot. In 2014 bepaalde het Cambodja-Tribunaal al dat Chea en Samphan schuldig waren en levenslang de gevangenis in moesten. Beiden gingen tegen die uitspraak in beroep, maar bleven in de tussentijd vastzitten. Door uithongeri­ng, executies en een gebrek aan medische zorg kwamen tussen 1975 tot 1979 naar schatting 1,7 miljoen Cambodjane­n om het leven. Dat was een kwart van de bevolking op dat moment. De hoogste leider Pot is nooit veroordeel­d voor de misdaden. Hij stierf in 1998. Pot streefde naar een extreme vorm van communisme en hoopte een agrarische utopia op te zetten. De uitspraak van gisteren komt als een opluchting bij nabestaand­en. “De beslissing van gisteren toont aan dat de rechters niet bevooroord­eeld waren in 2014. Het overweldig­ende bewijs dat is aangelever­d door slachtoffe­rs en ooggetuige­n laten de waarheid en ernst van de misdaden zien”, aldus Nushin Sarkarati die de slachtoffe­rs bijstaat. In 2001 werd een speciale rechtbank opgericht om daders van het Rode Khmer-regime te vervolgen. Sindsdien zijn meerdere leden van het regime aangeklaag­d. Samphan speelde tijdens het regime van het Rode Khmer een grote rol in het economisch­e beleid. Daarnaast was hij voorzitter van het staatspres­idium. Chea ‘Broeder nummer twee’ was als plaatsverv­angend secretaris-generaal van de Rode Khmer de rechterhan­d van Pot. Hij fungeerde van september 1976 tot 1977 als premier, totdat Pot die functie weer ging vervullen. Zowel Samphan als Chea hebben altijd de aanklachte­n ontkend. Beide heren zeiden in 2014 al nooit van de wreedheden op de hoogte te zijn geweest.

(NU.nl)

 ??  ??
 ??  ?? Rode Khmer-leiders Nuon Chea (L) en Khieu Samphan (R) zijn ook in hoger beroep veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf. (NU.nl)
Rode Khmer-leiders Nuon Chea (L) en Khieu Samphan (R) zijn ook in hoger beroep veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname