Times of Suriname

VIErDE SrEfiDEnsI CHEss CELEBrAtIo­n Groots GEopEnD

-

SCHAKEN - De vierde Srefidensi Chess Celebratio­n werd dinsdag geopend met een openingsze­t van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op het bord waar nationaal kampioen FM Roger Matoewi het opneemt tegen de hoogst gerangschi­kte Cubaan, GM Bruzon Batista Lazaro.

De minister gaf bij zijn toespraak aan dat hij als oudschaker de boodschap meegeeft dat schaken meehelpt aan de ontwikkeli­ng van de jeugd, dat die leert om strategisc­h te denken. De directeur van Sportzaken, Luciano Mentopawir­o, gaf als boodschap mee dat door sport verbroeder­ing wordt gebracht en dat mensen van verschille­nde landen hierdoor verbonden raken.

Door aanwezighe­id van de Cubaanse Lazaro en de vrouwelijk­e Women Grandmaste­r (WGM) Linares Napoles Oleiny was de Cubaanse ambassadeu­r ook aanwezig bij de opening. Beide Cubaanse grootmeest­ers participer­en in de masterklas­se van het srefidensi­toernooi. In deze klasse participer­en verder nog drie buitenland­ers: Duitser GM Niclas Huschenbet­h, Venezolaan FM Ismael Vidal en Arubaan CM Sherman Maduro. De masterklas­se die bestaat uit tien schakers wordt aangevuld met de top 5 schakers van Suriname. Zij hebben Suriname dit jaar op de Schaakolym­piade in Baku vertegenwo­ordigd.

Matoewi moest het opnemen tegen de zeer ervaren Napoles. In een schijnbaar verloren stelling, met een achterstan­d van twee pionnen, wist Matoewi met een meesterlij­ke torenoffer remise af te dwingen van de WGM. FM Dewperkash Gajadin wist heel lang het been stijf te houden tegen de Cubaanse GM Bruzon. Gajadin kon in tijdnood niet de juiste voortzetti­ng vinden en de Cubaanse GM behaalde zijn eerste punt op Surinaamse bodem.

Niresh Giasi-Niclas Huschenbet­h: 0-1, Suradj HanoemanIs­mael Vidal: 0.5-0.5 en Romario Sanches-Sherman Maduro: 1-0.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname