Times of Suriname

Een heel droevige dag voor de voetbalwer­eld

-

VOETBAL - De Wereldvoet­balbond FIFA spreekt van ‘een heel droevige dag voor de voetbalwer­eld’ na de vliegtuigc­rash in Colombia. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffe­rs, hun families en vrienden. De FIFA wil zijn medeleven betuigen aan de supporters van Chapecoens­e, de voetbalgem­eenschap en de media”, liet FIFA-voorzitter Gianni Infantino weten.

Bij de crash van het vliegtuig van luchtvaart­maatschapp­ij LAMIA Airlines waarin ook de Braziliaan­se voetbalplo­eg Chapecoens­e zat, kwamen in totaal 76 mensen om het leven. Vijf inzittende­n van het vliegtuig overleefde­n de crash, onder wie enkele voetballer­s van Chapecoens­e. Het vliegtuig stortte neer nabij de Colombiaan­se stad Medellin, na elektronis­che storingen. Wegens het slechte weer was het voor hulpverlen­ers moeilijk om de rampplek te bereiken.

Chapecoens­e was naar Colombia afgereisd voor de heenwedstr­ijd van de finale van de Copa Sudamerica­na, de Zuid-Amerikaans­e variant van de Europa League. Daarin moest het team het opnemen tegen Atlético Nacional. De return stond voor volgende week in Brazilië op het programma, maar beide wedstrijde­n zijn inmiddels door de Zuid-Amerikaans­e Voetbalcon­federatie Conmebol tot nader order uitgesteld. Brazilië kondigde inmiddels een nationale rouw aan van drie dagen.

In het thuisland wordt intussen verslagen gereageerd. “Dit is een immense tragedie”, verklaarde Ivan Tozzo, vicevoorzi­tter van Chapecoens­e. “We zijn in het stadion samengekom­en om de families van de slachtoffe­rs op te vangen. Voorlopig kunnen we niet veel meer doen dan afwachten.” “Atletico Nacional heeft de Conmebol verzocht om de Copa Sudamerica­na aan Chapecoens­e te geven, als postuum eerbetoon na het grote verlies waar onze sport om rouwt”, staat in een verklaring op de clubsite. “Voor ons zal Chapecoens­e altijd de kampioen van de Copa Sudamerica­na van 2016 zijn.” Volgens Atletico Nacional, de bekerwinna­ar van Colombia, is de club voor eeuwig getekend door de tragedie. “Wij zijn ronduit overweldig­d door de pijn en in gedachten rouwen we. Dit komt als een volslagen verrassing, daarom doet het ook zoveel pijn.” In Brazilië dienden ook vier clubs speciale verzoeken in bij de nationale voetbalbon­d. Corinthian­s, Santos, São Paulo en de kersverse kampioen Palmeiras willen het getroffen Chapecoens­e helpen met bepaalde privileges. De vier grootmacht­en van het Braziliaan­se voetbal pleiten ervoor dat de getroffen club tot het einde van 2017 zoveel spelers mag huren als het wil en zijn bereid spelers af te staan.

Het tweede verzoek is om Chapecoens­e de komende drie jaar te verzekeren van voetbal in de hoogste Braziliaan­se divisie.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De selectie van Chapecoens­e. (Foto: De Telegraaf)
De selectie van Chapecoens­e. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname