Times of Suriname

President Zuid-Korea bereid op te stappen na schandaal

-

ZUID-KOREA - De ZuidKoreaa­nse president Park Geun-hye zal aftreden zodra het parlement het eens is over een ‘ordentelij­ke’ machtsover­dracht. Dat heeft ze gisteren in een live uitgezonde­n toespraak bekendgema­akt. De president ligt al weken onder vuur omdat ze een oude vriendin en dochter van een sekteleide­r, Choi Soonsil, invloed heeft gegeven op regeringsz­aken.

De openbare aanklager verdenkt de president er ook van dat ze samen met Choi bedrijven heeft gedwongen miljoenen te ‘doneren’ aan twee vage stichtinge­n. Afgelopen zaterdag gingen in het hele land naar schatting 1,9 miljoen betogers de straat op om haar aftreden te eisen. In de toespraak kondigde Park aan binnenkort alle details naar buiten te brengen over de zaak. Wel ontkende ze geld in eigen zak te hebben gestoken. “In de achttien jaar dat ik in de politiek zit, heb ik altijd het volk gediend en nooit aan mijn persoonlij­ke belangen gedacht.”

De afgelopen weken was de positie van Park steeds meer onder druk komen te staan, zeker nadat de openbare aanklager vorige week had bekendgema­akt voldoende bewijs te hebben dat Park medeplicht­ig is aan afpersing. In het parlement werd een afzettings­procedure voorbereid die volgens Koreaanse media brede steun zou krijgen. Maandag riepen prominente leden van Parks Saenuri-partij de president op af te treden en zo haar ‘eer’ te behouden.

In een eerste reactie noemde oppositiep­artij Minjoo het besluit van de president ‘een truc’ om onder een afzettings­procedure uit te komen. De partij kondigde aan gewoon door te gaan met het voorbereid­en van een motie, die aanstaande vrijdag in stemming moet worden gebracht. In een eerdere tvtoespraa­k zei Park dat Choi de vriendscha­p tussen hen had misbruikt voor persoonlij­k gewin. Ze verklaarde dat haar oude vriendin alleen tijdens het begin van haar presidents­chap, in 2013, als adviseur had gefungeerd. Maar volgens hoofdaankl­ager Lee Young-ryeol zou Choi nog tot april dit jaar per e-mail, fax of koerier documenten toegestuur­d krijgen, variërend van planningen voor buitenland­se reizen tot diplomatie­ke nota’s. Eenderde van de briefings was vertrouwel­ijk. De twee hoofdrolsp­elers kennen elkaar sinds de jaren zeventig, toen Parks vader president was van Zuid-Korea. De vader van Choi Soon-sil fungeerde destijds als een mentor voor de jonge Park. Veel Koreanen hebben altijd moeite gehad met de bemoeienis van deze man aan het presidenti­ele hof. Die noemde zichzelf ‘pastoor’ van de Kerk van het Eeuwige Leven, een cultus met christelij­ke, sjamanisti­sche en boeddhisti­sche elementen. Dat zijn dochter veertig jaar later invloed uitoefent op de president, vinden veel Koreanen niet te verkroppen.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Choi Soon-sil. (YouTube)
Choi Soon-sil. (YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname