Times of Suriname

‘Neutrale’ koningin Elizabeth is in werkelijkh­eid een Brexiteer

-

GROOT-BRITTANNIE - De Britse vorstin Elizabeth heeft voor het EU-referendum inderdaad haar voorkeur uitgesprok­en voor een Brexit. Dat heeft BBC-verslaggee­fster Laura Kuenssberg beweerd op basis van een betrouwbar­e bron. In maart, aan het begin van de referendum­campagne, had The Sun al onthuld dat de koningin zich tijdens een lunch met politici kritisch had uitgelaten over de EU. Na een klacht van Buckingham Palace moest de krant toen haar excuses maken voor deze ‘misleidend­e informatie’. In het actualitei­tenprogram­ma Today vertelde de chef politiek van de BBC dat ook haar ter ore was gekomen dat de koningin een geheime Brexiteer is. In een besloten lunch zou de koningin hebben beweerd dat het land de EU zou moeten verlaten. ‘Ik zie geen reden waarom we er niet uit kunnen. Wat is het probleem?’, zou ze hebben gezegd. Kuenssberg heeft dit aanvankeli­jk niet openbaar willen maken omdat nieuws bij de BBC gebaseerd dient te zijn op twee onafhankel­ijke bronnen. De koningin houdt zich normaal gesproken verre van politieke zaken.

Niemand buiten het paleis weet precies wat ze denkt, behalve dat ze een conservati­ef met een kleine ‘c’ is. Zorgen zou ze zich maken over de inbreuk op de Britse soevereini­teit die het EU-lidmaatsch­ap met zich meebrengt. Omdat het goedkeuren van wetten tot haar dagelijkse taak behoort, is ze getuige van de invloed die de EU heeft op Westminste­r. Een meerderhei­d van de Britse bejaarden heeft voor een Brexit gestemd. The Sun heeft nooit afstand genomen van het verhaal, dat waarschijn­lijk afkomstig was van de minister van Justitie en leidende Brexiteer Michael Gove. Tijdens die bewuste lunch had de koningin het vooral voorzien op Nick Clegg, een van de meeste fanatieke eurofielen van haar koninkrijk. De liberaal-democraat zei achteraf dat hij zich deze conversati­e niet kon herinneren, wat opmerkelij­k is. Later beweerde hij dat het ‘nonsens’ was. Kuenssberg zegt een andere bron te hebben dan The Sun. Vorige week schreef The Times dat de koningin teleurgest­eld is in Theresa May. Tijdens een bezoek aan het Schotse buitenverb­lijf Balmoral, enkele maanden geleden, had de premier geweigerd om de koningin deelgenoot te maken van haar Brexitplan­nen. ‘Brexit is Brexit’, had May ook tegen het 90-jarige staatshoof­d verteld. 10 Downing Street komt onder steeds meer druk te staan om iets te onthullen over welke Brexit op het menu staat. Mogelijk weet de regering het zelf nog niet precies.

(de Volkskrant)

 ??  ?? In maart had The Sun al onthuld dat de koningin zich tijdens een lunch met politici kritisch had uitgelaten over de EU. (The Wealth Watchman)
In maart had The Sun al onthuld dat de koningin zich tijdens een lunch met politici kritisch had uitgelaten over de EU. (The Wealth Watchman)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname