Times of Suriname

Marinebaas Verkerk hekelt besluitelo­osheid Defensie

-

AMSTERDAM - De commandant van de Koninklijk­e Marine maakt zich grote zorgen over de toekomst. De hoeveelhei­d extra geld die voor Defensie wordt uitgetrokk­en duidt Rob Verkerk aan als ‘mondjesmaa­t’. Hij laakt het niet nemen van besluiten over de aanschaf van nieuwe fregatten en onderzeebo­ten. De luitenant-generaal der mariniers doet zijn uitspraken in Alle Hens, het magazine van de Koninklijk­e Marine. Hij plaatst de politieke lijn zoals die door minister Hennis (Defensie) steevast wordt uitgedrage­n ‘het gaat de goede kant op met het herstel van de krijgsmach­t’ in een stuk minder gunstig daglicht.

De mate waarin er dit jaar geld bijkwam, noemt de commandant ‘mondjesmaa­t’. Daarnaast komt het pas vanaf 2020 volledig beschikbaa­r. Het duurt nog geruime tijd voordat we echt op orde zijn. “Ik merk dat het gebrek aan reserveond­erdelen in combinatie met verouderd en versleten materieel mijn personeel het meeste bezighoudt. De mensen vragen: ‘Generaal, wanneer krijg ik de juiste spullen, zodat ik mijn werk profession­eel kan doen?’”

De grootste zorgen heeft de luitenant-generaal over de langere termijn. De M-fregatten, onderzeebo­ten en de mijnenjage­rs zijn allemaal aan vervanging toe. Of bijna. Nederland onderteken­de afgelopen maand een intentieov­ereenkomst met België om samen nieuwe fregatten en mijnenjage­rs te kopen. Maar formeel ligt er nog geen politiek besluit om tot aanschaf over te gaan. Een beslissing over onderzeebo­ten is nog verder weg. De marinebaas waarschuwt voor de gevolgen die dralen kan hebben in een periode van oplopende dreigingen. “De tijd verstrijkt. Zeker voor hoofdwapen­systemen geldt dat je bij moet blijven. Stel je zou komend jaar wel een besluit nemen over de grote vervanging­sprojecten voor de marine, dan duurt het ook nog steeds tot medio jaren ’20 voordat de vervangend­e capaciteit er is.” (De Telegraaf/ foto: maritiemne­derland.com)

 ??  ?? Het opruimen van mijnen is een belangrijk­e taak van de Koninklijk­e Marine.
Het opruimen van mijnen is een belangrijk­e taak van de Koninklijk­e Marine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname