Times of Suriname

Wet Minimum Uurloon niet van toepassing op landsdiena­ren

-

PARAMARIBO - De overheid vertrapt de Wet Minimum Uurloon (WMU) niet, zegt het Ministerie van Arbeid in een persberich­t. Dit naar aanleiding van een calculatie gemaakt door Delicia Sastrodiha­rdjo waaruit blijkt dat er ambtenaren zijn die minder dan SRD 1049,94 verdienen, welke het maandloon zou moeten zijn sinds 1 januari 2017.

In hetzelfde persberich­t wordt er melding van gemaakt dat de laagste bezoldigde functiegro­ep op het Ministerie van Arbeid SRD 1014 ontvangt. De lagere bezoldigin­gsreeksen worden niet meer toegepast op de daar werkende landsdiena­ren en de minister van Arbeid zal zijn collega-ministers aanbevelen dit voorbeeld te volgen.

Daarnaast wordt er in het persberich­t op gewezen dat het minimumuur­loon niet van toepassing is op landsdiena­ren. “Met werknemer wordt volgens deze wet (WMU) bedoeld iedere natuurlijk­e persoon, die in dienst is van een werkgever, zoals bedoeld in het Surinaams Burgerlijk Wetboek (SBW). Tot deze groep worden landsdiena­ren niet gerekend. Ook met betrekking tot het begrip werkgever wordt zowel in deze wet als in het SBW niet bedoeld de overheid als werkgever. Het is de Personeels­wet die betrekking heeft op de rechtsverh­ouding tussen de overheid als ‘werkgever’ en de ambtenaar als ‘werknemer’ en het is het Ministerie van Binnenland­se Zaken dat belast is met de uitvoering van deze wet. Het minimumuur­loon is dus niet van toepassing op landsdiena­ren, daarom is het niet juist om te concludere­n dat de overheid de WMU vertrapt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname