Times of Suriname

C-47 neemt vrijdag standpunt in Escalatie niet uitgeslote­n

-

PARAMARIBO - De Vakcentral­e C-47 komt vrijdag bijeen om een standpunt in te nemen over de acties die de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkracht­en in Suriname (ALS) voeren. Het is niet uitgeslote­n dat C-47, en aangeslote­n lidbonden mee zullen doen met de straatacti­es van de onderwijsb­onden. Feit is volgens C-47voorzitt­er Robby Berenstein dat zijn organisati­e zich wel terug kan vinden in de strijd voor betrokkenh­eid in het herwaarder­ingsproces binnen het onderwijsv­eld.

“Ik ga niet vooruitlop­en op niets, want ik bepaal dat niet alleen. In ieder geval als de regering de zaak niet oplost, gaat er sowieso een escalatie ontstaan. Het is duidelijk dat de zaak zo niet verder kan”, zegt Berenstein over de vergaderin­g van vrijdag. Hij wijst erop dat ook C-47 te maken heeft gekregen met het eenzijdig openbreken van overeenkom­sten wat niet in het voordeel van arbeiders is. Precies dat is zijns inziens nu ook weer gaande. Hij kan zich terugvinde­n in de eis van BvL en ALS wanneer die stellen betrokken te willen worden in het gehele herwaarder­ingsproces en dat het geen aangelegen­heid van de regering alleen moet zijn. “Wij hebben hen gewaarschu­wd hiervoor”, stelt hij. “Wij vinden dat het een afspraak is en het kan niet zonder meer gewijzigd worden door een partij. Al verander je een letter in die overeenkom­st, je kan het niet eenzijdig doen. We hadden hiervoor al gewaarschu­wd bij de loonoveree­nkomsten bij de staatsbedr­ijven. We zien hetzelfde gedrag dat verder gaat”, stelt Berenstein.

“Het lijkt alsof de regering eigenlijk niet eens door heeft dat zij regels en wetten vertrapt. Wij vinden dat een heel ernstige situatie is ontstaan”, aldus Berenstein.

Na vrijdag zal de vorm van solidarite­itsbetuigi­ng met de BvL en ALS bekend zijn. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname