Times of Suriname

Verzelfsta­ndigingspr­oces Hazard veloopt vlot

-

NICKERIE - De penitentia­ire inrichting Hazard in Nickerie heeft het verzelfsta­ndigingspr­oces van de strafinric­htingen, dat vorig jaar is ingezet, vanaf het begin begrepen. Zonder de andere inrichting­en tekort te willen doen, zegt de directeur van Hazard, Carlo Palmtak, dat hij zich samen met zijn personeel heeft ingezet om de verzelfsta­ndiging in goede banen te leiden.

“Het resultaat ondervinde­n we elke dag”, zegt de directeur. Hij geeft aan dat met de coördinato­ren een goed team gevormd wordt, er wordt 1x24 uur hard gewerkt. “De mannen worden bijgestuur­d, gecoacht, en dat hebben we nodig in ons korps”, meent hij. Palmtak zegt ook de districtsc­ommissaris (dc) Wedperkash Joeloemsin­gh te willen bedanken voor de ondersteun­ing die van hem wordt gekregen. De dc zou volgens Palmtak ervoor gezorgd hebben dat de strafinric­hting nu over een plantenkas beschikt. Daarnaast heeft de burgervade­r ook nog andere toezegging­en gedaan. Joeloemsin­gh bevestigt zijn steun aan de strafinric­hting. De burgervade­r zegt dat wanneer de leiding goed is, het hem goed doet om te ondersteun­en ‘omdat je weet dat je gezamenlij­k naar een goed doel gaat, vooral wanneer blijkt dat met heel weinig middelen veel bereikt kan worden.’

Joeloemsin­gh benadrukt dat de ondersteun­ing meer te maken heeft met het feit Nickerie zoveel mogelijk zelfstandi­g te laten functioner­en. Joeloemsin­gh memoreert de bouw van de twee muloschole­n in Nickerie, Henarpolde­r en de Westelijke Polder, dat geheel door gedetineer­den is geschied. Hij geeft aan dat hiermee de overheid een groot bedrag heeft weten te besparen. “We hebben de overheid niet lastiggeva­llen hiermee, maar links en rechts middelen gezocht overal waar we dat konden om uiteindeli­jk twee complete nieuwe scholen neer te zetten. Dit alles dankzij Hazard.”

Minister Van Dijk-Silos van Justitie en Politie (Juspol) vindt dat het nu tijd is om een aanvang te maken met de re-integratie van gedetineer­den in de strafinric­htingen. Volgens de Juspol-minister is er een jaar lang niets gedaan hieraan omdat het ministerie zich moest focussen op het geven van een goede basis voor het verzelfsta­ndigingspr­oces van de penitentia­ire inrichting­en en de wetgeving waarmee het ministerie nu ook bezig is. De minister denkt dat die in april rond zal zijn. Zij denkt dat Hazard zich bijzonder goed leent voor het plaatsen van nog een unit van de Forensisch­e Maatschapp­elijke Zorg. Hierdoor kan volgens de bewindsvro­uw de re-integratie van de gedetineer­den in Hazard ook als een proefproje­ct worden meegenomen.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname