Times of Suriname

AMC gaat lijkontbin­ding onderzoeke­n op eigen aan te leggen kerkhof

-

AMSTERDAM Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft een vergunning gekregen om lijken te begraven op een eigen kleine begraafpla­ats voor wetenschap­pelijk onderzoek. Het doel is om onderzoek te doen naar de ontbinding van lichamen. Het onderzoek op de begraafpla­ats zal gedaan worden met lichamen van mensen die hun lichaam ter beschikkin­g hebben gesteld aan de wetenschap. Het onderzoek is volgens het AMC van belang voor forensisch onderzoeke­rs en bij het oplossen van ernstige misdrijven. De wetenschap­pelijke begraafpla­ats komt in een hoek van het AMCterrein, waar ruimte is voor enkele tientallen lichamen. “We willen medio dit jaar beginnen met het onderzoek en het eerste lichaam begraven”, zegt Roelof Jan Oostra hoogleraar Anatomie van het AMC. Op de begraafpla­ats worden de lijken zonder kist op een diepte van maximaal een meter begraven. Met het lichaam gaat meetappara­tuur mee de grond in om de ontbinding te volgen.

Geregeld stuiten rechercheu­rs op lichamen die door criminelen ergens zijn begraven. Kennis van ontbinding­sprocessen in menselijke lichamen is om die reden volgens het AMC van groot belang om vast te kunnen stellen hoe lang geleden iemand al overleden is en onder welke omstandigh­eden. Het AMC werkt daar samen met onderzoeke­rs van de Universite­it van Amsterdam, de Universite­it Maastricht, het Nederlands Forensisch Instituut en het team Bijzondere Zoekingen van de Landelijke Eenheid van de politie.

De bijzondere begraafpla­ats van het ziekenhuis krijgt een drie meter hoge omheining met groen doek. Het is voor het eerst dat een dergelijke begraafpla­ats komt in Nederland.

(NU/ Foto: nrc.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname