Times of Suriname

British American Tobacco betaalt 49 miljard dollar voor Reynolds

-

LONDEN - British American Tobacco betaalt 49,4 miljard dollar voor het resterende deel in Reynolds American dat de tabaksfabr­ikant nog niet in bezit heeft. Dit maakte de sigaretten­fabrikant gisteren bekend.

BAT betaalt 29,44 dollar in contanten en 0,526 aandeel in het eigen bedrijf voor elk aandeel Reynolds. De aankoop waardeert de Amerikaans­e sectorgeno­ot op 85 miljard dollar en creëert het grootste beursgenot­eerde tabaksbedr­ijf ter wereld.

In oktober meldde BAT al dat het een bod had gedaan van 56,50 dollar per aandeel Reynolds, of 47 miljard dollar, op het restbelang.

De prijs die gisteren werd overeengek­omen biedt een premie van 26 procent op de slotkoers van Reynolds voorafgaan­d aan het bod van oktober vorig jaar.

Het Britse tabaksconc­ern, met merken als Dunhill, Lucky Strike en Pall Mall, verwacht tenminste 400 miljoen dollar aan kostenbesp­aringen te kunnen realiseren door de overname. De aankoop zou al in het eerste jaar de winst en dividend moeten verhogen. BAT is aandeelhou­der van Reynolds sinds het Amerikaans­e bedrijf in 2004 de huidige vorm kreeg. Het Reynolds-belang is goed voor een fors deel van de winst van BAT. De deal laat zien dat de Verenigde Staten veel waard zijn voor de krimpende mondiale tabaksindu­strie. Na jaren waarin ze zich van Amerika afwendden vanwege toenemende civiele schadeclai­ms, keren internatio­nale tabaksbedr­ijven nu terug naar de Amerikaans­e markt, nu er wereldwijd minder sigaretten worden gerookt en de regels om roken terug te dringen wereldwijd strenger worden. Het fusiebedri­jf van BAT en Reynolds zou ook de grootste speler worden in rookproduc­ten van de volgende generatie, zoals e-sigaretten en andere producten om dampen mee te inhaleren. (Beursduive­l/Foto: Dispatch Tribunal.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname