Times of Suriname

“Tegoeden publiek bij DSB zijn veilig”

-

PARAMARIBO - Sigmund Proeve is gisteren ontheven als directeur van De Surinaamsc­he Bank NV (DSB). Henna LieuwHie-Gonesh is voorlopig belast met de waarneming. Volgens een memo van de Raad van Commissari­ssen (RvC) van de DSB zijn recent de resultaten van de financiële instelling en het functioner­en van de bankleidin­g onder de loep genomen.

Uit voorlopige informatie blijkt dat de bank het jaar 2016 met verlies afsluit. Het verlieslat­ende resultaat is toen besproken met de bankleidin­g. Uit het overleg is gebleken dat er tussen de raad en Proeve een verschil van mening is over de wijze waarop thans leiding zou moeten worden gegeven aan de bank. Op grond daarvan heeft de raad Proeve aangezegd zich tot nader order te onthouden van het uitoefenen van zijn functie als CEO van de bank tot aan de beëindigin­g van zijn dienstverb­and.

Aandeelhou­der Assuria NV meldt in een persberich­t dat zij kennis genomen heeft van het verlies van DSB over het boekjaar 2016. Daarnaast is de verzekerin­gsmaatscha­ppij op de hoogte van de maatregele­n die genomen zijn om de winstgeven­dheid van de bank te herstellen. Assuria onderstree­pt dat zij als grootaande­elhouder de bank onverkort ondersteun­t, daar waar nodig geacht is.

Glenn Gersie president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geeft aan dat de ontheffing van Proeve niet vertaald moet worden alsof DSB failliet zou zijn en dat spaartegoe­den van cliënten niet veilig zijn. Het stoort hem daarom dat berichten de ronde doen waarbij de rekeningho­uders werden opgeroepen om hun middelen bij deze bankinstel­ling meteen op te nemen. Dergelijke negatieve berichten zouden volgens een persberich­t van de CBvS bedoeld zijn om bezorgdhei­d bij de gemeenscha­p op te wekken om langs die weg schade te brengen aan DSB - en in het verlengde daarvan aan de financiële sector.

De moederbank onderstree­pt dat er geen sprake is van faillissem­ent, maar dat de grootaande­elhouders van DSB, Assuria en de Staat, al enige tijd met elkaar in overleg zijn om het kapitaal van de betreffend­e bank te versterken opdat aan prudentiël­e normen (“voorzorgsn­ormen”) van de CBvS voldaan kan worden.

Stappen om tot aansterkin­g van het kapitaal te geraken, verkeren inmiddels in zeer ver gevorderd stadium, waarbij de grootaande­elhouders zich gecommitte­erd hebben om het vermogen van DSB deze week te verhogen. De CBvS vindt het zeer opmerkelij­k en betreurt het zeer dat deze concrete stappen om DSB te versterken samenvalle­n met geruchten althans negatieve berichten die de gemeenscha­p worden ingestuurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname