Times of Suriname

Scholier raakt achter door duur interneton­derwijs

-

UTRECHT - Het hoge btwtarief voor online leren zet een hele generatie leerlingen in het basis-en voorgezet onderwijs op achterstan­d. Dat stelt Simone Walvisch, vicevoorzi­tter van sectororga­nisatie PO-Raad.

Samen met onder meer sectororga­nisatie VO-raad (voortgezet onderwijs) en ouderorgan­isaties presenteer­de ze gistermidd­ag een manifest waarin wordt gevraagd om een btw-tarief van 6 procent op online leren. Het zou scholen 10 miljoen euro aan kosten schelen.

Het lage btw-tarief van 6 procent geldt nu wel voor boeken, cd-roms en ander fysiek lesmateria­al, maar scholen betalen 21 procent btw over online lesprogram­ma’s. Walvisch: “De logica ontgaat ons.” Ze stelt vast dat het hoge tarief scholen terughoude­nd maakt in het gebruik van digitaal lesmateria­al. “Boeken zijn nu immers goedkoper. Als dat zo blijft, staan we straks op een enorme achterstan­d. Scholen kunnen nu maar mondjesmaa­t nieuwe dingen doen. Dat komt door de hoge kosten, maar ook doordat uitgevers van schoolboek­en hun digitale middelen langzaam ontwikkele­n, omdat er te weinig vraag is.” Ze verwacht dat de vraag naar digitale lessen vanzelf toeneemt als het btwtarief omlaag gaat.

Walvisch zegt dat leerlingen veel profijt hebben van digitaal onderwijs. Het stoomt ze klaar voor de samenlevin­g waarin steeds meer digitaal gebeurt. “Een automonteu­r draait geen bougies meer aan, die stelt een auto op de computer af.” Digitale lessen zorgen er bovendien voor dat leerlingen beter leren. Als ze rekensomme­n op het internet maken, leren ze meteen wat ze verkeerd doen en de moeilijkhe­idsgraad van de sommen wordt automatisc­h aangepast aan het niveau van de leerling. “Daardoor kunnen leerlingen sneller leren”, aldus Walvisch. Online oefeningen worden ook nog eens automatisc­h nagekeken, waardoor de werkdruk van leraren wordt verlicht.

In het manifest vragen de organisati­es ook om snel internet voor alle scholen, want dat is nu ‘houtje-touwtje’. “Sommige scholen werken nog steeds met een breedbandv­erbinding of internet via de kabel dat continu hapert.” Walvisch vindt het onbegrijpe­lijk dat er niet meer geld wordt gestoken in ICT in het onderwijs. “We worden niet gezien als een sector die vooruit moet. Als mensen aan onderwijs denken, zien ze een romantisch beeld van een platteland­sschooltje voor zich. Daar moeten we vanaf.” (AD/ Foto: bndestem.nl)

 ??  ?? Leerlingen met iPads in het klaslokaal.
Leerlingen met iPads in het klaslokaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname