Times of Suriname

Schutter nachtclub Istanbul wijzigde op allerlaats­te moment doelwit

-

TURKIJE - De Oezbeekse schutter die op nieuwjaars­nacht 39 mensen doodschoot in nachtclub Reina in Istanbul veranderde op het allerlaats­te moment van doelwit. Hij handelde op instructie­s van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat, meldt de Turkse krant Hurriyet op basis van een getuigenis­verklaring die in handen is van de politie. De schutter is geïdentifi­ceerd als Abdulgadir Masharipov. Hij had de opdracht gekregen om een bloedbad aan te richten op het bekende centrale plein Taksim, maar de veiligheid­smaatregel­en waren in dit gebied flink opgeschroe­fd tijdens nieuwjaars­avond.

“Ik kwam op nieuwjaars­avond naar Taksim, maar de veiligheid­smaatregel­en waren enorm”, aldus Masharipov tegen de politie. “Het was niet mogelijk om een aanslag uit te voeren. Ik kreeg instructie­s om een nieuw doelwit in de omgeving te zoeken. Ik struinde omstreeks 10 uur ’s avonds de kust bij de Bosporus (de rivier) af met een taxi. Reina leek geschikt voor een aanval. Het zag ernaar uit dat er niet veel veiligheid­smaatregel­en waren genomen.”

Volgens Masharipov kwamen de IS-mannen die hem instructie­s gaven uit Raqqa, de Syrische hoofdstad van het door de terreurgro­ep gestichte kalifaat. Hurriyet meldt niet hoe het beslag heeft kunnen leggen op de getuigenis­verklaring van de schutter. De Oezbeek werd maandag opgepakt in Esenyurt, een buitenwijk van Istanbul, samen met een Irakese man en drie vrouwen uit Afrika, onder wie een uit Egypte. Woensdag pakte de Turkse politie 27 vermeende IS-leden op in de westelijke provincie Bursa. Ze worden verdacht van betrokkenh­eid bij de aanslag. Onder de gearrestee­rden zijn 15 vrouwen uit CentraalAz­ië. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname