Times of Suriname

Fruitvlieg­en blijken rationele beslissing­en te nemen

-

Voordat een fruitvlieg een partner kiest, wordt daar eerst rationeel over nagedacht, zo blijkt uit experiment­en. “Het cognitieve proces dat draait om het maken van rationale keuzes wordt vaak gezien als iets typisch menselijks”, vertelt onderzoeke­r Devin Arbuthnott. “Hoewel grotendeel­s onbekend is of dieren in staat zijn tot het maken van rationele keuzes levert dit onderzoek voor het eerst bewijs dat fruitvlieg­en het wel kunnen.”

De experiment­en

Arbuthnott en collega’s trekken die conclusie op basis van experiment­en. Tijdens die experiment­en kon een mannelijke fruitvlieg elke keer kiezen tussen twee vrouwtjes om mee te paren. En de fruitvlieg­en bleken heel consistent­e keuzes te maken en zo een belangrijk­e eigenschap van rationele besluitvor­ming te vertonen: transitivi­teit. Het komt er in feite op neer dat de fruitvlieg­en hun potentiële partners ordenen op basis van de voorkeuren die ze hebben en vervolgens maken ze op basis van die ordening een partnerkeu­ze. Wanneer ze moeten kiezen tussen het vrouwtje dat in hun ranking op nummer 1 staat en een vrouwtje dat op nummer 2 staat, dan kiezen ze in 70 tot 100 procent van de gevallen voor vrouwtje 1. Maar moeten ze kiezen tussen vrouwtje 2 en 3, dan kiezen ze voor vrouwtje 2. En hebben ze de keuze tussen vrouwtje 3 en vrouwtje 4, dan wordt het vrouwtje 3. En zo gaat dat verder tot vrouwtje 10 aan toe, zo blijkt uit de experiment­en.

Aantrekkel­ijk

Maar wat zorgt er nu voor dat een vrouwtje op 1 staat? Dat is niet helemaal duidelijk. Waarschijn­lijk gaan de mannetjes af op hoe een vrouwtje eruit ziet, hoe ze zich gedraagt én de chemische stofjes die ze afgeeft. De wetenschap­pers trekken die conclusie eveneens op experiment­en. Uit die experiment­en blijkt dat blinde mannelijke fruitvlieg­en nog steeds rationele keuzes maken. Net zoals mannetjes die niet konden proeven of ruiken. Maar blinde mannetjes die niet konden proeven of ruiken maakten geen consistent­e (oftewel rationele) keuzes.

Het onderzoek rekent volgens de wetenschap­pers in ieder geval met één fabeltje af. En dat is de fabel die stelt dat mannetjes – als het om partnerkeu­ze gaat – niet zo kieskeurig zijn. “Er is een klassieke theorie die stelt dat vrouwtjes het kieskeurig­e geslacht zijn en de mannetjes niet kieskeurig zijn”, stelt Arbuthnott. “Wij wilden aantonen dat mannetjes absoluut ook keuzes maken wanneer ze de interactie aangaan met vrouwtjes.”

(Scientias/ Foto: Tallsay.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname