Times of Suriname

Leraren sturen Valies terug naar onderhande­lingstafel

-

PARAMARIBO - De actievoere­nde leraren zijn niet bereid water in de wijn te doen en gaan ook vandaag niet naar school. Gisteren is in een algemene ledenverga­dering van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) bepaald dat Wilgo Valies terug naar de onderhande­lingstafel met de regering moet. De leraren hebben het voorstel van de regering afgewezen om vooruitlop­end op de implementa­tie van de herwaarder­ing in plaats van SRD 375 koopkracht­versterkin­g in januari en februari SRD 500 netto uitgekeerd te krijgen.

De leraren willen dat Valies met de regering gaat onderhande­len over de invulling van de loonopgave­n en dat het herwaarder­ingsprogra­mma nu wordt uitgevoerd. Als er geen oplossing bereikt wordt, zullen de schooldeur­en gesloten blijven. De leraren worden vandaag verwacht in Mata Gauri en gaan, ondersteun­d door de vakcentral­e C- 47, de straat op. Marcelino Nerkust, voorzitter van de Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname (FOLS) adviseert de regering naar de rechter te stappen om de leden van de BvL en ALS te dwingen het werk te hervatten. Nerkust geeft aan dat de regering genoeg tools heeft om harde maatregele­n te treffen tegen de BVL en ALS. Het onderwijsp­roces is te lang verstoord. De achterstan­d loopt op en de leerlingen worden daar de dupe van. De regering moet volgens Nerkust een besluit nemen dat in het belang zal zijn voor de samenlevin­g in deze de schooljeug­d. De FOLS gaat akkoord met het voorstel van de regering en heeft bewerkstel­ligd dat de toelage niet met terugwerke­nde kracht wordt afgetrokke­n bij de effectueri­ng van het herwaarder­ingsprogra­mma in maart.

De leraren aangeslote­n bij de BvL en ALS zijn van mening dat ze al jaren onderhande­len om te komen tot een goede positioner­ing. Ze weigeren de regering meer tijd te geven en willen dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. Valies zegt dat het vertrouwen in de regering tot een absoluut minimum is gedaald en dat de regering een duidelijk gebaar zal moeten maken om het vertrouwen te winnen. Verder heeft Valies aangegeven dat bij de onderhande­lingen met de regering Robert Peneux, de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft voorgestel­d dat er een duidelijk mutatiebel­eid geformulee­rd zal worden, en het finaal document zal binnen twee weken gepresente­erd worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname