Times of Suriname

Volkert van der Graaf heeft geen Botsing Oostveer kwam door vertrouwen in reclasseri­ng onopletten­dheid schipper

-

AMSTERDAM - Volkert van der Graaf heeft geen vertrouwen in zijn contacten met de reclasseri­ng, dat heeft hij gisteren aan de rechtbank in Amsterdam laten weten. “De enige hulp die ik van Reclasseri­ng Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot”, aldus de moordenaar van Pim Fortuyn. “Het contact met reclasseri­ng en het Openbaar Ministerie (OM) ervaar ik als buitengewo­on onveilig.”

Het OM verwijt Van der Graaf zich niet constructi­ef op te stellen in de gesprekken met de reclasseri­ng. Het OM eist dat Van der Graaf voor een jaar de cel ingaat voor het schenden van de voorwaarde­n van zijn tijdelijke invrijheid­stelling

Tijdens de behandelin­g van de zaak bleek dat sinds medio 2015 nagenoeg elk gesprek bij de reclasseri­ng begon met een door Van der Graaf voorgeleze­n verklaring waarin hij aangaf geen nut te zien in het gesprek.

De zaak tegen Van der Graaf zal deels achter gesloten deuren worden behandeld. De advocaat van Van der Graaf, Willem Jebbink, vroeg de rechtbank gistermorg­en om het beluistere­n van de transcript­ies van de gesprekken met de reclasseri­ng niet in het openbaar plaats te laten vinden. Volgens Jebbink wordt de privacy van zijn cliënt geschaad, omdat alles meteen naar buiten wordt gebracht via Twitter.

De gesprekken met de reclasseri­ng zouden erg gedetaille­erd zijn. De rechtbank vindt ook dat de letterlijk­e weergave van de gesprekken met de reclasseri­ng vertrouwel­ijk zijn. De rapportage­s die uit die gesprekken voortvloei­en kunnen wel openbaar worden besproken.

Jebbink zegt dat het maken en bewaren van de gesprekken tussen Van der Graaf en de reclasseri­ng in strijd zijn met de wet persoonsge­gevens. Reclasseri­ng zou volgens de advocaat hebben beloofd dat gespreksaa­ntekeninge­n niet in het dossier zouden terechtkom­en.

De officier van justitie reageerde in de rechtbank door te stellen dat het een rare situatie zou zijn als de rechtbank en het Openbaar Ministerie geen gebruik zouden mogen maken van informatie van de reclasseri­ng. Het opnemen van de gesprekken zou een beslissing zijn geweest van de reclasseri­ng.

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarde­n vrij. Hij had toen tweederde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten en werd vrijgelate­n met een aantal bijzondere voorwaarde­n, zoals een contactver­bod met de nabestaand­en, een mediaverbo­d en een meldplicht bij en toezicht door de reclasseri­ng.

Van der Graaf tekende protest aan tegen de voorwaarde­n en ging onder meer in beroep tegen verplichte begeleidin­g door een psycholoog. In september kreeg hij gelijk van het gerechtsho­f in Den Haag. Het hof oordeelde wel dat Van der Graaf moet blijven meewerken aan de evaluatie van de hem opgelegde voorwaarde­n. Ook moet hij zich regelmatig blijven melden bij de reclasseri­ng om informatie te geven en vragen te beantwoord­en over de situatie waarin hij verkeert.

(NU.nl) AMSTERDAM - De aanvaring eind december op het IJ tussen het Oostveer en een binnenvaar­tschip was het gevolg van onopletten­dheid van de schipper.

Dat is gebleken uit onderzoek door vervoersbe­drijf GVB dat de pontveren over het IJ uitvoert. Volgens een woordvoerd­er was er sprake van een menselijke fout. Uit het onderzoek bleek dat de systemen goed werkten, maar dat de schipper simpelweg niet goed heeft opgelet en daardoor het kruisende binnenvaar­tschip over het hoofd heeft gezien. De schipper wordt niet ontslagen, maar er worden wel passende maatregele­n genomen, aldus het GVB. “De schipper had een uitstekend­e staat van dienst.” De aanvaring vond plaats op 21 december aan het begin van de avond, terwijl het al donker was. Passagiers aan boord gingen met fietsen en al tegen het dek, maar gewonden zijn niet gevallen. Onmiddelli­jk na de aanvaring stelde de schipper al tegenover passagiers dat hij het kruisende schip niet had zien aankomen.

(Parool)

 ??  ?? De foto van Volkert van der Graaf op pagina 3 van de Telegraaf. (RTV Rijnmond)
De foto van Volkert van der Graaf op pagina 3 van de Telegraaf. (RTV Rijnmond)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname