Times of Suriname

Jordi Cruijff tegen afschaffen buitenspel

-

VOETBAL - Als Chief Technical Developmen­t Officer van de FIFA wil Marco van Basten een aantal spelregels veranderen in het voetbal. Jordi Cruijff schrijft in zijn column voor De Telegraaf niet enthousias­t te zijn over de ideeën. Hij noemt de shoot-outs ter vervanging van de strafschop­penserie ‘het proberen waard’, maar is fel tegen het afschaffen van buitenspel. “Het idee om de buitenspel­regel af te schaffen, is het meest heftig. Ik heb het daar vaak met mijn vader over gehad en die was er faliekant tegen”, schrijft Jordi Cruijff. “Ik trouwens ook. Ooit schreef mijn vader daar een column over die ik heb bewaard. Beter dan toen kan het niet worden uitgelegd. Daarom hier enkele citaten die ik trouwens de afgelopen dagen vaker terug heb zien komen.”

‘Bij pressievoe­tbal is het spelen op buitenspel essentieel. Wordt de regel afgeschaft, dan kan je de laatste linie verdediger­s nooit meer zo ver doorschuiv­en als nu bij Barcelona het geval is. Je wordt gedwongen een man achter te houden, zodra de tegenstand­er zijn spits bij jouw zestienmet­ergebied laat staan. Zo wordt het veld lang gehouden en is goed pressie spelen onmogelijk. Het komt erop neer dat het afschaffen van buitenspel de slechte teams in de kaart speelt. Die voetballen al op de counter en krijgen er een extra voordeel bij.’

Jordi Cruijff schrijft dat het duidelijk wordt dat juist landen als Spanje en Nederland met het verdwijnen van het buitenspel benadeeld worden. Hij verwacht dat het voetbal zonder buitenspel heel open wordt, al betwijfelt hij of het in de praktijk ook zo werkt. “Als je zo alles op een rij zet, dan is het gewoon geen goed idee.”

(VZ)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname