Times of Suriname

Keeper Togo twijfelt over Afrika Cup na vernieling huis

-

VOETBAL – Het is hoogst onzeker of de keeper van Togo vandaag in actie kan komen in het cruciale groepsduel in de Afrika Cup met Congo-Kinshasa. De reden is niet alledaags: doelman Kossi Agassa is ernstig van de kaart, omdat zijn huis in de hoofdstad Lomé vrijdag werd vernield door boze voetbalfan­s.

De woedende menigte bestormde het huis van Agassa omdat de keeper verantwoor­delijk wordt gehouden voor de 3-1 nederlaag van Togo tegen Marokko. Agassa ging bij twee doelpunten lelijk in de fout. Meteen na het laatste fluitsigna­al trokken de supporters naar zijn woning, richtten vernieling­en aan en probeerden brand te stichten. De politie wist de rust te herstellen en bewaakt sindsdien de woning van de keeper. Bondscoach Claude Le Roy van Togo zei dat de 38-jarige Agassa zeer geëmotione­erd is door de gebeurteni­ssen in Lomé. “Agassa verdient dit niet. Voetbal is maar een spelletje. We steunen hem allemaal. Als hij niet tegen Congo wil spelen, dan respectere­n we dat.” Togo kan zich bij een zege op Congo plaatsen voor de kwartfinal­es van de Afrika Cup.

Het is niet voor het eerst dat voetbalfan­s in Togo hun frustratie­s botvieren op het huis van een speler. In 1998 werd de woning van aanvaller Salou Bachirou beschadigd, omdat supporters vonden dat hij tijdens de Afrika Cup in Burkina Faso ondermaats had gepresteer­d.

In 2010 was het nationale team van Togo tijdens de Afrika Cup slachtoffe­r van een terreuraan­slag. Een rebellengr­oepering viel in Angola het konvooi met de spelersbus aan. Daarbij vielen drie doden, onder wie de assistent-coach. De spelers bleven ongedeerd maar het team trok zich wel terug uit het toernooi.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname