Times of Suriname

Philips Lighting rekent op groei in 2017

-

AMSTERDAM - Philips Lighting verwacht dit jaar een einde te kunnen maken aan de krimpende omzet, bij een verder stijgende winstmarge. Philips Lighting zag de omzet afgelopen jaar met 5 procent dalen, naar 7,1 miljard euro, maakt het vorig jaar van Philips afgesplits­te verlichtin­gsbedrijf gisteren bekend. Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsre­sultaat (ebita) verbeterde wel met bijna een vijfde tot 645 miljoen euro. De nettowinst zakte met circa een kwart naar 185 miljoen euro. lampendivi­sie, waar de opbrengste­n vorig jaar met 18 procent afnamen. De divisie die led-verlichtin­g maakt, boekte een plus van 14 procent. Bij de levering van ‘profession­ele’ verlichtin­g, zoals straat- en stadionver­lichting op basis van led, liepen de verkopen licht terug.

Philips Lighting verwacht dat de aanhoudend­e omzetkrimp de komende maanden verdwijnt. Vanaf de tweede helft van dit jaar zal er sprake zijn van groei, voorspelde topman Eric Rondolat.

Daarbij zal de winstmarge verder verbeteren en mogen aandeelhou­ders de komende twee jaar rekenen op een extra uitkering van in totaal 300 miljoen euro. Dat gebeurt via de inkoop van aandelen van voormalig moederbedr­ijf Philips, dat zijn belang verder zal afbouwen.

Het verlichtin­gsbedrijf blijft wel voorzichti­g over de economisch­e vooruitzic­hten. De afgelopen tijd zetten bijvoorbee­ld de moeilijke omstandigh­eden in Turkije en Saudi-Arabië een rem op de groei. Wereldwijd is er ook in 2017 veel onzekerhei­d, aldus Rondolat.

In het laatste kwartaal van 2016 zag Lighting de omzet ook met 5 procent dalen. In die periode werd wel een toename van de nettowinst met 50 procent gerealisee­rd, tot 63 miljoen euro. (NU. nl/ Foto: WordPress.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname