Times of Suriname

Inlichting­endiensten onderzoeke­n banden Trumps veiligheid­sadviseur met Rusland

-

VS - De Amerikaans­e inlichting­endiensten voeren een onderzoek naar communicat­ie tussen Michael Flynn, Trumps veiligheid­sadviseur, en hooggeplaa­tste Russische functionar­issen. Dat meldt de Wall Street Journal gisteren op basis van mensen die vertrouwd zijn met het dossier. Flynn is daarmee de eerste Witte Huis-medewerker naar wie de FBI, CIA, NSA en Amerikaans­e schatkist een onderzoek voeren om na te gaan in welke mate de Russische overheid contact had met mensen die dicht bij Trump staan.

Wanneer het onderzoek begon, of het bewijs opleverde en of het nog bezig is, is niet duidelijk. Bedoeling is alles na te gaan of door de contacten die Flynn had met Russische functionar­issen bepaalde wetten overtreden werden. Centraal daarin staat een reeks telefoonge­sprekken die Flynn op 29 december had met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeu­r in Washington. De regeringOb­ama kondigde die dag een reeks sancties en andere maatregele­n af tegen Rusland, omdat het land zich met cyberaanva­llen gemengd zou hebben in de Amerikaans­e verkiezing­en. Ook eerdere contacten tussen Flynn en wat de Wall Street Journal Russische figuren noemt, worden onderzocht.

Het Witte Huis liet zondagavon­d in een verklaring geen weet te hebben van zo’n onderzoek, of zelfs een onderligge­nde reden voor zo’n onderzoek. Eerder deze maand had woordvoerd­er Sean Spicer al laten weten dat de contacten tussen Flynn en Kisljak gingen over een gesprek tussen Trump en Poetin dat geregeld moest worden. Maar volgens de krant hebben de inlichting­endiensten informatie waaruit blijkt dat Flynn en Kisljak herhaaldel­ijk contact hadden. De gepensione­erde legergener­aal Flynn speelt als veiligheid­sadviseur een centrale rol in het Amerikaans­e beleid over Rusland. (HLN)

 ??  ?? Trumps veiligheid­sadviseur Michael Flynn. (RedState)
Trumps veiligheid­sadviseur Michael Flynn. (RedState)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname