Times of Suriname

Verrassend­e winnaar eerste ronde Franse voorverkie­zing Socialiste­n

-

Frankrijk - De Franse oud-minister van Onderwijs, Benoît Hamon, heeft zondag verrassend de eerste ronde van de Franse voorverkie­zingen bij de Socialisti­sche Partij gewonnen. Hij is de uitdager van voormalig minister-president Manuel Valls, die tweede werd.

Nadat 80 procent van de stemmen was geteld, had Hamon 36 procent van de stemmen gekregen, tegenover Valls met 31 procent, meldt AFP. In totaal doen zeven kandidaten mee. De twee met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde volgende week zondag. Hamon werd niet beschouwd als een serieuze mededinger toen hij zijn campagne begon in december, maar de 49-jarige voormalige minister van Onderwijs kreeg de wind in de zeilen door zijn boodschap van ‘hoop en vernieuwin­g’. Voormalig minister van Economie, Arnaud Montebourg, die werd uitgeschak­eld in de eerste ronde, besloot zich achter Hamon te scharen. De socialist Francois Hollande is momenteel de president. Hamon heeft zich meermaals negatief uitgelaten over het economisch­e beleid van Hollande.

De strijd tussen Hamon en Valls kan gezien worden als een strijd om de ziel van de partij; met Hamon namens de linkse vleugel van de partij en Valls uit het centristis­che kamp.

De eerste ronde van de Franse presidents­verkiezing­en vindt plaats op 23 april 2017. Peilingen wijzen vooralsnog uit dat het neerkomt op een strijd tussen de Republikei­n François Fillon, Marine le Pen van het Front National en Emmanuel Macron, de voormalig minister van Economisch­e Zaken. Macron nam vorig jaar ontslag als minister en begon zijn eigen politieke beweging, En Marche

(Voorwaarts). (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname