Times of Suriname

President Mexico plant bezoek Donald Trump

-

MEXICO - De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto brengt 31 januari een bezoek aan zijn Amerikaans­e ambtgenoot Donald Trump. Mexicaanse media melden gisteren dat voorafgaan­d aan dat bezoek de ministers van Buitenland­se Zaken en van Financiën morgen en donderdag een bezoek aan Washington gaan brengen. Het wordt de eerste keer dat Peña Nieto Trump als president ontmoet. De omstreden Republikei­n heeft Mexicanen en Mexico in zijn campagne herhaaldel­ijk geschoffee­rd en Trump zegt van plan te zijn een muur te bouwen langs de Mexicaanse grens, die Mexico zelf zou moeten betalen. Hij wil als protection­ist ook hoge invoerrech­ten op bepaalde producten uit Mexico en wil daarom van het Noord-Amerikaans­e Vrijhandel­sakkoord (NAFTA) af.

Peña Nieto heeft zondag de Canadese premier Justin Trudeau gebeld om te beklemtone­n dat de twee landen samen moeten optrekken voor de economisch­e integratie van Noord-Amerika. De verkiezing van Trump tot president in het buurland is voor beide leiders een groot probleem. Niet alleen wankelt het sinds 1994 geldende vrijhandel­sakkoord, ook politiek liggen ze onder vuur als ze diplomatie­k met Trump omgaan. In Canada barstte in november een storm van kritiek los toen Trudeau had gesuggeree­rd dat Canada bereid was NAFTA te veranderen. Het besluit van de Mexicaanse regering om met Trump van gedachten te wisselen en hem naar Mexico-Stad te halen, leidde in september tot een politieke crisis die de toenmalige minister van Financiën, Luis Videgaray Caso, zijn baan kostte. Hij werd volgens Mexicaanse media gezien als mogelijk opvolger van Peña Nieto tot hij Trump naar het presidenti­eel paleis in Mexico-Stad haalde. De 48-jarige Videgaray heeft begin dit jaar de portefeuil­le Buitenland­se Zaken gekregen. Ildefonso Guajardo Villereal is nu de minister van Financiën.(NU.nl) VS - De Amerikaans­e beurswaakh­ond SEC onderzoekt of Yahoo de grote dataroof van 2014 eerder aan zijn investeerd­ers had moeten melden. Yahoo was in 2014 slachtoffe­r van een grote hack waarbij data van 500 miljoen gebruikers werd buitgemaak­t, waaronder namen, e-mailadress­en, telefoonnu­mmers, geboorteda­ta en wachtwoord­en. Het bedrijf maakte pas in 2016 melding aan gebruikers en investeerd­ers.

De waakhond onderzoekt nu of Yahoo die informatie niet al eerder met zijn investeerd­ers had moeten delen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De beurswaakh­ond zou in december al documenten bij Yahoo hebben aangevraag­d, om in te kunnen zien of het handelen van het bedrijf rond de hacks wel in lijn met de wet is. Volgens de regels van de SEC moeten bedrijven verplicht risico’s rond cyberveili­gheid aan investeerd­ers melden zodra die een effect op hen kunnen hebben.

Yahoo heeft tot nu toe nog niet uitgelegd waarom het twee jaar heeft geduurd om de hack openbaar te maken. Het bedrijf weet niet wie er achter de hack zit, maar zei eerder al wel te vermoeden dat de hack is aangestuur­d door de overheid van een land.

De hack van 2014 was niet de eerste keer dat Yahoo grootschal­ig door indringers getroffen werd. In december bleek dat er bij een andere hack in 2013 gegevens van 1 miljard gebruikers zijn gestolen. En in 2012 wist een hackersgro­ep 453.000 gebruikers­namen en wachtwoord­en te stelen.

De Amerikaans­e beurswaakh­ond heeft al eerder vergelijkb­are onderzoeke­n gedaan na cyberonvei­ligheid bij bedrijven, maar nog nooit een zaak aangespann­en. De Amerikaans­e internetpr­ovider Verizon wil Yahoo overnemen voor bijna 5 miljard dollar. Nadat de hacks openbaar werden, zei Verizon te onderzoeke­n wat voor impact dit zou hebben op de overnamepl­annen.

(NU.nl)

 ??  ?? Het wordt de eerste keer dat Peña Nieto Trump als president ontmoet.( YouTube)
Het wordt de eerste keer dat Peña Nieto Trump als president ontmoet.( YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname