Times of Suriname

Syrische oppositie weigert in Astana in gesprek te gaan met Syrische regering

-

KAZACHSTAN - Syrische rebellengr­oepen willen niet rechtstree­ks in gesprek met de vertegenwo­ordiging van de regering in Damascus. Dat heeft een bron binnen de oppositie laten weten tijdens het begin van de vredesgesp­rekken over Syrië in de Kazachse hoofdstad Astana.

Beide partijen verschenen op de openingsce­remonie van het overleg. Zij zullen het voornameli­jk hebben over het wapenbesta­nd dat vorige maand werd overeengek­omen. Daardoor zijn de gevechten drastisch verminderd, maar het bestand is verschille­nde keren geschonden.

Aan politieke kwesties, zoals de positie van al-Assad in een overgangsp­eriode, zullen de partijen waarschijn­lijk niet toekomen. “Ik geloof niet dat daar nu een context voor is”, zei Yahya al-Aridi, een woordvoerd­er van de oppositie. “Niemand is er klaar voor.”

Het overleg is een initiatief van Rusland, Iran en Turkije. Rusland en Iran zijn de belangrijk­ste bondgenote­n van de regering van president Bashar al-Assad. Turkije steunt de rebellen. De VS sturen geen delegatie naar Astana, zo maakte het State Department zaterdag bekend. Als reden daarvoor gaf woordvoerd­er Mark Toner de inaugurati­e van president Donald Trump en de dringende vereisten van de machtsover­dracht. George Krol, ambassadeu­r in Kazachstan, zal in het Rixos Hotel aanwezig zijn als waarnemer. VN-gezant Staffan de Mistura neemt wel deel aan de beraadslag­ingen. Hij is van plan op 8 februari afzonderli­jke vredesgesp­rekken te beleggen in Genève. Zijn vorige poging de strijdende partijen nader tot elkaar te brengen, strandde een jaar geleden.

De Syrische regering staat sterker dan ooit, sinds de verovering van Oost-Aleppo op de rebellen vorige maand. De val van Aleppo heeft de oppositie verder gedemorali­seerd en verdeeld. Aan het overleg in Astana doet slechts een deel van de gematigde opstandeli­ngen mee. De meeste deelnemend­e rebellengr­oepen komen uit het noorden van Syrië en worden gesteund door Turkije. Groepen die worden gesteund door de VS en Saoedi-Arabië zijn nauwelijks vertegenwo­ordigd.

(de Volkskrant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname