Times of Suriname

Turkse ‘schoonmaak­operatie’ houdt aan

-

TURKIJE - De Turkse autoriteit­en zijn niet zinnens in het nieuwe jaar het aantal arrestatie­s van terreurver­dachten terug te dringen. Vorige week werden er opnieuw 610 mensen vastgezet voor hun betrokkenh­eid bij ‘terreur’. Dat brengt het totaal aantal arrestatie­s sinds de mislukte couppoging in juli vorig jaar op 55.000. Dat meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken.

Vorige week werden opnieuw 572 Gülenisten opgepakt, wat het totaal aantal op 43.000 brengt. Ankara verdenkt Fethullah Gülen ervan het brein te zijn geweest achter de couppoging op 15 juli die president Recep Tayyip Erdogan van de macht moest verdrijven. Sinds mei staat de beweging van de invloedrij­ke geestelijk­e op de lijst van terroristi­sche organisati­es. Daarnaast waren er de arrestatie­s van een vermoedeli­jke aanhanger van terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat en 36 mensen op verdenking van lidmaatsch­ap van de Koerdische Arbeidspar­tij PKK. Ondertusse­n zitten er ook al 12.000 PKKsympath­isanten vast.

Gisteren is ook het proces van start gegaan tegen een zestigtal soldaten die terechtsta­an voor de mislukte couppoging. Ze worden ervan verdacht geprobeerd te hebben om de internatio­nale luchthaven in Istanboel lam te leggen. Elk van hen riskeert een celstraf van drie keer levenslang.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname