Times of Suriname

Hoogtepunt­en in de week van 16 januari 2017

-

Geachte lezers van Times of Suriname

In deze editie willen we ingaan op de belangrijk­ste gebeurteni­ssen op de kapitaalma­rkten en wereldecon­omieën die hebben plaatsgevo­nden in de week van 16 januari jl., en wel als volgt:

De ECB laat de rente en stimulus onverander­d.

Wall Street en de inaugurati­e van President Donald Trump. De Europese Centrale Bank heeft donderdag 19 januari jl., besloten om vast te houden aan het huidige stimulerin­gsbeleid, ook komt er voorlopig geen wijziging aan het opkoopprog­ramma, dat zei de ECB-voorzitter. Mario Draghi tijdens het rentebeslu­it in Frankfurt. Als reden hiervoor zei hij dat er momenteel geen significan­te verbeterin­gen merkbaar zijn in de eurozone.

De maatregele­n zoals we ze kennen, blijven dus onverander­d.

Dat wil zeggen een herfinanci­eringsrent­e van 0 procent, een depositore­nte van min 4 procent en een strafrente van 0,25 procent.

Banken blijven dus gratis geld lenen bij de ECB en betalen een intrest van min 4 procent voor geparkeerd geld.

Zoals van onderstaan­de 5-daagse grafiek is te zien, reageerde de koers van de Euro eerst negatief op het bericht om erna op vrijdag 20 januari, een hogere slotkoers te noteren dan de openingsko­ers van maandag 16 januari jl. De aandelenbe­urzen in New York zijn vrijdag na de inaugurati­e van Donald Trump als president, gesloten met kleine winsten.

Beleggers reageerden terughoude­nd op de speech van de kersverse president.

Verder werd onder meer gekeken naar de kwartaalre­sultaten van enkele grote bedrijven, waaronder Procter & Gamble en General Electric.

Zoals van onderstaan­de grafiek is te zien eindigde de toonaangev­ende Dow-Jonesindex, op vrijdag 20 januari jl. 0,5 procent hoger op een slotkoers van 19.827,25 punten. De prijs van Amerikaans­e olie steeg 2 procent naar 52,42 dollar per vat. Brentolie werd 2,3 procent duurder bij 55,43 dollar per vat. De ECB herhaalt de verwachtin­g dat de rentetarie­ven van de bank voor langere tijd op een laag niveau blijven. De bank gaat door met het opkoopprog­ramma, totdat er meer bewijs is voor een “aanhoudend­e veranderin­g” in de verwachtin­gen voor inflatie in de eurozone.

Om stabilitei­t in de eurozone te garanderen, heeft de ECB een doelstelli­ng om de inflatie (de stijging van prijzen) op de middellang­e termijn net onder de 2 procent te houden.

De zogeheten kerninflat­ie, zonder de beweeglijk­e prijzen van energie en vers voedsel, kwam vorige maand uit op 0,9 procent.

Vanwege de grote verschille­n in concurrent­ievermogen tussen de landen in het eurogebied (Noord en Zuid eurolanden) is het onvermijde­lijk dat de sterke Noord eurolanden geld zullen moeten overhevele­n naar de zwakke Zuid eurolanden.

Is die bereidheid er niet of onvoldoend­e, dan lijkt er niet aan te ontkomen dat kiezers in de zwakke Zuid eurolanden steeds meer een voorkeur zullen krijgen voor een toekomst zonder het keurslijf van de euro.

In het bijzonder voor de jongeren in de zwakke Zuid eurolanden lijkt een stem voor een euro-exit rationeel.

Reactie van Beurzen op Inaugurati­e van Donald Trump:

VS President Donald Trump, haalde in zijn inaugurati­e speech veel van zijn bekende thema’s aan.

Zo hamerde hij erop het weer op de eerste plaats zetten van de VS economie, het terughalen van banen en investerin­gen plegen in de infrastruc­tuur van het land.

Hij noemde verder geen andere landen in zijn toespraak. De koers van de Mexicaanse peso dikte daarop ruim 1,5 procent aan.

De Amerikaans­e Staatsschu­ld:

President Donald Trump, wordt ook op Wall Street, de “King of Debt” genoemd, dit gebaseerd om de enorme staatsschu­ld dat hij van president Obama heeft geërfd.

Zoals van onderstaan­de grafiek is te zien, was de Amerikaans­e staatschul­d in schuld, ongeveer 10,7 triljoen US-Dollars. Analisten zullen de eerste honderd dagen van President Trump, zeer kritisch bekijken, een gevolg van deze is dat we de komende tijd grotere volatilite­it in de wereld kapitaalma­rkten kunnen verwachten.

Wij van PGM Capital zijn tot uw dienst, als uw betrouwbar­e partner voor al uw beleggings­adviezen en vermogensb­eheer in deze onzekere tijden.. De resultaten van de PGM Component 50 Index van 1 t/m 20 januari spreken voor zich.

Zoals van onderstaan­de grafiek van deze is te zien apprecieer­de de PGM Component 50 Index dit jaar al met 7.28 procent, welke performanc­e veel beter is dan die van andere grote wereld beurzen. Meer informatie over de PGM Component 50 Index kunt u vinden op de site van deze http://www.pgmcapital.com/pgm-index/

We hopen hiermede voldoende te hebben geïnformee­rd en kijken uit om u verder van dienst te kunnen zijn

Tot de volgende week.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname