Times of Suriname

Apple werkt aan vingerscan­ner onder scherm en gezichtshe­rkenning

-

Apple werkt aan een vingerscan­ner die onder een smartphone­scherm kan worden geplaatst. Ook werkt het bedrijf aan gezichts- en irisherken­ningssyste­men die mogelijk de vingerscan­ner op termijn kunnen vervangen.

Dat zegt de befaamde analist Ming-Chi Kuo in een bericht aan investeerd­ers, meldt AppleInsid­er. Volgens Kuo brengt Apple mogelijk dit jaar al een smartphone op de markt met de nieuwe vingerafdr­ukscanner.

Apple stapt daarmee waarschijn­lijk af van het TouchIDsys­teem waar de iPhone 5s en nieuwere iPhone-modellen mee zijn uitgerust. In plaats van een knop met scanner, werkt het bedrijf naar verluidt aan een iPhone met randloos scherm met daaronder de nieuwe optische scanner. De huidige techniek maakt gebruik van een ronde ring rondom de thuisknop van de iPhone, die een kleine schok door de vingertop stuurt. De lezer bevindt zich onder glas, maar de ring moet altijd op

het oppervlak zitten.

De iPhone-maker werkt al langer aan een scanner die onder schermen kan worden geinstalle­erd, blijkt uit patenten die Apple heeft aangevraag­d voor de techniek. De nieuwe scanners komen waarschijn­lijk onder een flexibel OLEDscherm. Die schermen geven minder signaalsto­ring dan rigide OLED-schermen of LCD-displays.

Apple werkt volgens Kuo ook aan andere technieken die de vingerafdr­ukscanner op termijn moeten vervangen, zoals gezichtshe­rkenning en irisherken­ning. Kuo verwacht dat Apple de voorkeur geeft aan gezichtshe­rkenning. Die zou ook kunnen worden gebruikt voor de betaaldien­st Apple Pay. Er zijn echter nog veel verbeterin­gen nodig op het gebied van software en hardware. (NU.nl/ Foto: iNotes4You)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname