Times of Suriname

Rechter geeft BvL ruimte voor advocaat

-

PARAMARIBO – De Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) hebben uitstel van de rechter gevraagd omdat de bond gisteren nog geen advocaat ter beschikkin­g had om hen te verdedigen in de rechtszaak die de regering tegen hen heeft aangespann­en. Kort geding rechter Suzanne Chu heeft gisteren de BvL en ALS de gelegenhei­d geboden om een advocaat in de arm te nemen. Bondsvoorz­itter Wilgo Valies zei tegen de magistraat dat hij een advocaat gaat nemen.

Chu zegt dat het gaat om een spoedeisen­d belang. In het verzoeksch­rift van de Staat is opgenomen dat leerlingen al twee weken zijn verstoken van onderwijs. De rechter zegt dat de leerkracht­en opkomen voor hun belangen. Daarom hield zij er rekening mee dat zij ook rechtsbijs­tand nodig hebben. Ze geeft aan dat het gaat om de Staat, de leerlingen en de leraren. Ze wil dat er mondeling wordt afgepleit en dat comparitie van partijen wordt gehouden. Ze wil dat iemand van het Ministerie van Binnenland­se Zaken vandaag ook aanwezig moet zijn in de rechtszaal om informatie te geven over een overeenkom­st die er zou zijn, zodat er geen stagnatie optreedt bij de behandelin­g van de zaak die aanvangt om 14.00 uur.

Dwight Kraag, een van de advocaten van de Staat, zegt aan de krant dat de overheid vindt dat het onderwijsp­roces gewoon moet worden hervat. Volgens hem hebben de kinderen recht op onderwijs. Hij zegt dat de Staat vindt dat de BvL te vroeg naar het uiterste middel van staking heeft gegrepen. “De overheid wil wel praten, maar niet met het mes op de keel. Ze wil niet praten, terwijl er wordt gestaakt. Zo wordt er constant druk uitgeoefen­d op de Staat.” Volgens hem heeft de overheid besloten om de onafhankel­ijke rechter te vragen of de staking wel gerechtvaa­rdigd is. Vandaag wordt inhoudelij­k afgepleit en de rechter wil informatie van beide partijen inwinnen over de kwestie zelf en het herwaarder­ingsprogra­mma.

Valies zei aan journalist­en dat hij advocaat Gerold Sewcharan gisteren om 12.00 uur heeft benaderd, maar de advocaat gaf aan dat hij niet in staat was zo snel rechtsbijs­tand te kunnen verlenen. “We zijn nog steeds in actie en de scholen blijven gesloten.” De bondsvoorz­itter zegt dat alle middelen zullen worden aangewend om de rechter te kunnen overtuigen, dat de regering een onbetrouwb­are partner is. “Dat zullen we doen en dat de Staat zich niet houdt aan conventies en overeenkom­sten. De leraren zijn erg verhit en boos op de wijze waarop de Staat omgaat met de belangen van deze werkers. In plaats te gaan naar de onderhande­lingstafel om te kijken hoe we tot een vergelijk kunnen komen, kiezen ze voor de optie om de leraren te dwingen naar het werk te gaan. We hebben gezegd dat het geen goede optie is. Het is geen duurzame oplossing”, aldus Valies.

WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname