Times of Suriname

Gewezen politiecom­missaris verdedigt zich niet

-

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee heeft coalitiepa­rlementari­ër Rashied Doekhi (NDP) verregaand­e beschuldig­ingen geuit aan het adres van Krishna Mathoera (VHP). De aantijging­en hadden te maken met duistere praktijken waarmee de oppositiep­arlementar­iër zich zou hebben beziggehou­den in haar vorige functie als commissari­s van politie. Met documenten in de hand, waaronder notarieel opgemaakte getuigenis­sen van gewezen politietop­pers, bracht hij Mathoera in verband met wapen- en drugshande­l. Mathoera verdedigde zich niet, maar liep de vergaderza­al uit om zich na het betoog van Doekhi weer bij de vergaderin­g te voegen.

Doekhie beschuldig­de ook andere oppositiet­oppers van mogelijke corrupties­chandalen, maar die bleven in de zaal om zich te verdedigen en hem van repliek te dienen. Onder andere zou Ronald Venetiaan ex-president en gewezen voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), zich meer dan tien gronden naast elkaar hebben toegeëigen­d in Saramacca. De huidige NPS-voorzitter en parlementa­riër Gregory Rusland heeft de beschuldig­ingen van Doekhie tegengespr­oken. Ook Asiskumar Gajadien (VHP) liet zijn stem horen toen Doekhie zijn pijlen op hem richtte. Times of Suriname heeft de hand weten te leggen op een van de notariële getuigenis­sen van een gewezen topper van de anti-narcotica brigade waarin hij net voor het plegen van een inval in een woning waar drugs zouden zijn, terug werd gefloten door hogerhand. Achteraf bleek dat het om de woning van politiecom­missaris Mathoera, nu parlementa­riër, zou gaan. In de vastgelegd­e getuigenis­sen, maar ook in een opgemaakt proces-verbaal in Nickerie waarvan het origineel intussen verdwenen is, blijkt dat de intussen overleden echtgenoot van Mathoera een centrale rol zou spelen in duistere praktijken. Hij was een hoge legeroffic­ier.

Na het betoog van Doekhie kwam Mathoera weer in de zaal. Na haar compliment over de presentati­e van haar fractiegen­oot Dew Sharman verwees zij de presentati­e van Doekhi naar de prullenbak. Dit was het moment voor NDP-fractielei­der Andre Misiekaba om Mathoera te vragen waarom zij niet in de zaal was om zich te verdedigen tijdens de zwaarwicht­ige aantijging­en van Doekhi. Mathoera heeft het gevoel dat Misiekaba haar steeds persoonlij­k aanvalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname