Times of Suriname

Noodzakeli­jke leningen niet door wispelturi­gheid regering

-

PARAMARIBO – Over de huidige lopende en gecommitte­erde leningen van de regering zijn gisteren vragen gesteld door het parlement tijdens de openbare commissiev­ergadering. Minister Gillmore Hoefdraad van Financien wijst erop dat de afgesloten leningsove­reenkomste­n allemaal een productief karakter hebben. Dit zal ook het geval zijn met de leningen die eventueel nog gesloten en gesanction­eerd zullen worden door het parlement. “Er zijn geen leningen die te danken zijn aan wispeltuur van de regering. Het zijn leningen die te maken hebben met ontwikkeli­ngsproject­en die zo nodig zijn.” De leningen hebben een langdurig karakter, waarvan de aflossinge­n na 2020 beginnen. De verwachtin­g is volgens hem dat tijdens de grace-periode de economie weer zal aantrekken waardoor het aflossen van de schulden en rentes de operatione­le verplichti­ngen van de staatshuis­houding niet in problemen brengen. “Wanneer de aflossinge­n beginnen, zullen die met alle gemak gedragen kunnen worden. Al deze leningen beginnen zich pas af te betalen na 2020.”

Regering en parlement zijn een voorzienin­g aan het treffen om de regering de gelegenhei­d te geven om in de toekomst leningen aan te gaan om haar beleid uit te voeren. De regering is al aan het einde van het leningenpl­afond, vandaar de crisismaat­regel om te voorkomen dat de Wet op de Staatschul­d overtreden wordt. Feit is dat het parlement het laatste woord zal hebben bij het goedkeuren van deze leningen. Vrijdag zal een besluit hierover genomen worden.

Door de opposition­ele commissiel­eden Asiskumar Gajadien (VHP) en William Waidoe (PL) is gesteld dat er nauwelijks behoefte is aan de Wet op de Staatschul­d indien deze wordt geamendeer­d met een tijdelijke vrijstelli­ng aan de regering. Amzad Abdoel, voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s (NDP) wijst erop dat de voorgenome­n voorzienin­g geen oneindig karakter heeft, maar afgebakend is tot de periode dat het bruto binnenland­s product weer stijgt. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons ziet in de voorgenome­n crisisvoor­ziening juist een belangrijk­e rol weggelegd voor het parlement om meer greep te hebben op de financieri­ng van regeringsp­rogramma’s.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname