Times of Suriname

Valies erkent Nerkust niet meer als vakbondsle­ider leerkracht­en “Ik heb geen waardering meer voor hem”

-

PARAMARIBO - Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor leerkracht­en in Suriname (ALS) erkent Marcellino Nerkust niet meer als vakbondsle­ider die opkomt voor de rechten van leerkracht­en. “Onvoorstel­baar”, zegt Valies over het advies dat Nerkust, voorzitter van de Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname, heeft gegeven aan de regering om leerkracht­en voor de rechter te slepen. “Ik heb geen waardering meer voor hem”, aldus Valies.

In een ingezonden stuk stelt Nerkust dat Valies leerkracht­en aan het ophitsen is tegen hem. Dit verwijst Valies naar het rijk der fabelen. “Wij hebben deze meneer Nerkust niet aangevalle­n. We hebben dat gedaan, nadat hij de regering geadviseer­d heeft om juridische stappen te ondernemen tegen de leraren en hij noemt zich belangenbe­hartiger van leraren. “Het is onvoorstel­baar”, vindt Valies. “Ik erken hem niet meer als vakbondsle­ider, zeker niet voor de leerkracht­en.” De verdeeldhe­id tussen de onderwijsb­onden is compleet. Waar Valies en Nerkust voorheen samen optrokken om gezamenlij­ke belangen te behartigen, zijn de twee vakbondsle­iders nu ver uit elkaar. Nerkust mag rekenen op steun en een luisterend oor van de regering, terwijl er met Valies nu alleen via de rechter gecommunic­eerd wordt.

De BvL en ALS hebben ondersteun­ing gekregen van de oppositiep­artijen. In een structuren­vergaderin­g heeft de NPS gisteravon­d zich unaniem geschaard achter de strijd van de BvL en ALS. “Tijdens de structuren­vergaderin­g is duidelijk gemaakt dat het economisch­e wanbeleid van de huidige regering vanaf 2010 tot heden een enorme verarming van het volk teweeg heeft gebracht. Nu zijn het de leerkracht­en die strijden voor lotsverbet­ering en er zijn volgens Rusland meerdere werkers/ arbeiders die het bijzonder moeilijk hebben. Zeer moeizaam worden maandelijk­s de eindjes aan elkaar geknoopt”, laat de NPS na de structuren­vergaderin­g weten.

Valies spreekt echter met klem tegen dat de acties waar hij leiding aan geeft een politieke grondslag hebben. “Ik ben al moe om dat te horen. Zodra ik opkom voor de rechten van de mensen, ben ik met politiek bezig. De mensen die dat zeggen; ik laat het voor hun rekening.” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname