Times of Suriname

Politie krijgt gepaste bewapening tegen criminelen Brandstoft­ekort uit den boze

-

PARAMARIBO - De politie zal hard terugslaan naar harde criminelen. Details daarover wil justitiemi­nister Jennifer van Dijk-Silos om strategisc­he redenen niet kwijt, maar zaak is dat de politie uitgerust is met ‘gepaste’ slagkracht om op te treden tegen zware criminalit­eit. Er zijn ook een aantal onopvallen­de voertuigen ingezet en benzinetek­orten zijn een gepasseerd station.

De minister praat ook over ‘geheime operaties’ om criminele brandhaard­en op te ruimen. “We hebben nu wat geld”, zegt zij over USD 750 duizend die president Desi Bouterse heeft vrijgemaak­t voor de aanpak van zware criminalit­eit. Dat geld is intussen ter beschikkin­g van het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol). De criminalit­eit baart de samenlevin­g ernstige zorgen en dat is voor de zoveelste keer aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee. Stephen Tsang (NDP) noemde concrete voorbeelde­n van de afgelopen dagen. De justitiemi­nister geeft hem de verzekerin­g, dat de door hem aangehaald­e gevallen haar niet ongemerkt zijn gebleven. Van de oppositie kreeg Van Dijk-Silos een sneer voor de brandstoft­ekorten die een week geleden voor stremming van operatione­le diensten van de politie heeft gezorgd. Ronnie Brunswijk (ABOP) wees haar erop dat nimmer het geval mag zijn dat de politie zonder brandstof zit om uit te rukken. “Al is het maar een uurtje. Je kunt me niet zeggen dat het een wisje wasje is. Het is belangrijk wanneer een politiepos­t zonder brandstof is. Er mag niet bezuinigd worden bij de politie, brandweer en het nationaal leger.”

Volgens de minister was er nooit sprake van bezuinigin­gen met betrekking tot de zogenaamde brandstofp­roblematie­k van de politie. Er was stagnatie opgetreden in de autorisati­e die vanuit justitie gegeven moest worden aan het Ministerie van Financiën, zoals dat hoort bij elk nieuw jaar. De minister onderkent dat dit een omissie vanuit Juspol is geweest. Nu is er in ieder geval volop brandstof gegarandee­rd tot en met eind maart. Daarna komt er weer een autorisati­e voor het volgende kwartaal. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname