Times of Suriname

Twee, acht om tien jaar geëist tegen kompanen Meriba

-

PARAMARIBO – Officier van justitie Duncan Nanhoe heeft gisteren zijn strafvoors­tel gepresente­erd tegen Errol S, Anthony C en Ruben S die samen met Romano Meriba worden verdacht van de beroving van een ondernemer op 9 november 2015.

Tegen Anthony C is tien jaar celstraf geëist. Nanhoe zegt dat de man heeft bekend bij de politie, de rechtercom­missaris en tijdens het gerechteli­jk vooronderz­oek (gvo). De verdachte heeft op de zitting echter ontkend. Volgens de officier gaat het om een zeer gedetaille­erde verklaring die Anthony C tijdens het vooronderz­oek heeft afgelegd. Anthony C. heeft bij de beroving een schotverwo­nding opgelopen. Nanhoe acht de beroving, poging tot doodslag en overtredin­g van de Vuurwapenw­et bewezen. Hij herinnert zich de manier waarop Anthony C tijdens het gvo naar Meriba keek en zei dat die een grote leugenaar is en alles heeft voorbereid. Volgens hem gaat het om een duidelijke verklaring van de man.

Op de zitting vertelde de verdachte dat hij heeft gelogen tijdens het gvo. Advocaat Hedley Derby die Anthony C juridische bijstand verleende, heeft zich gisteren onttrokken om hem moverende redenen. Voor de verdachte is een andere raadsman toegevoegd. Tegen Errol S is acht jaar gevangenis­straf geëist voor beroving, poging tot doodslag en overtredin­g van de Vuurwapenw­et. Nanhoe zegt dat Errol S zijn betrokkenh­eid duidelijk aangeeft. De verdachte geeft aan dat Romano Meriba hem heeft benaderd met het plan van de beroving. Volgens Nanhoe heeft Errol S een duidelijke en gedetaille­erde verklaring afgelegd tijdens het gerechteli­jk vooronderz­oek en op de zitting. De man heeft letsel opgelopen tijdens de beschietin­g bij de beroving.

Tegen Ruben S is twee jaar gevangenis­straf geëist. Hij is voorlopig op vrije voeten, maar de officier refereerde zich over de gevangenne­ming aan het oordeel van de rechter. Nanhoe heeft bij hem diefstal van twee wagens bewezen geacht. Een van de voertuigen werd ingezet om de benadeelde te observeren en met deze wagen werd ook de beroving gepleegd. Het andere voertuig werd achteraf in de garage van de doodgescho­ten Melvin Tob in beslag genomen. De officier acht niet bewezen dat Ruben S zich schuldig heeft gemaakt aan de beroving en poging tot doodslag. Daarom vroeg hij de man voor deze strafbare feiten vrij te spreken. Bij Ruben S is wel een vuistvuurw­apen en patronen gevonden. Daarom vroeg de vervolging­sambtenaar deze verbeurd te verklaren. Op 21 februari zullen de raadsliede­n Georgette Leter en Oscar Koulen hun pleidooi houden.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname